A kiváló minőségű magyar termékek, szolgáltatások elismerésére, a minőségtudatos szemlélet, a termékbiztonság, a fogyasztóvédelem szintjének emelésére ismét meghirdették a Magyar Termék Nagydíj pályázatot.

A kiírók tájékoztatása szerint a tizenhatodik alkalommal kiírt Magyar Termék Nagydíj-pályázatra az idén 24 témakörben, május 17-ig lehet jelentkezni Magyarországon gyártott és forgalmazott termékekkel, szolgáltatásokkal.

Újdonság, hogy az idén önálló pályázati kategóriát nyitottak a vendéglátás számára, illetve odaítélik majd új különdíjként a Régiók Díját, a Kárpát-medencei térségben működő külhoni vállalkozások számára, valamint az élelmiszer kategóriában ez évtől figyelembe veszik a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Magyar Termék rendeletét - mondta Kiss Károlyné, a nagydíjat másfél évtizede kezdeményező cég, az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft. ügyvivő igazgatója.

Latorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke szerint a válságból való kilábaláshoz nélkülözhetetlen a patrióta gazdasági szemlélet elterjedése. Szükségszerű, hogy a maga eszközeivel mindenki támogassa azokat a vállalkozásokat, amelyek hazánkban termelnek, foglalkoztatnak és adóznak. Ez nagyon összetett és nehéz feladat, de mégis mindenki kiveheti a részét, ha ezen társaságok áruit vásárolja meg.

Hozzátette: a Magyar Termék Nagydíj védjegyével ellátott áruk megvételével nemcsak a belföldi gazdaságot, s ezáltal a magyar embereket van módunk közvetetten támogatni, hanem abban is bizonyosak lehetünk, hogy az európai normáknak messzemenőkig megfelelő termékre vagy éppen szolgáltatásra adtuk ki pénzünket.

A Magyar Termék Nagydíj ez évi rendezvényeinek fővédnöke köszöntő szavait Pap Csaba Gábor, az Országgyűlés alelnöki titkárságának vezetője tolmácsolta a jelenlévőknek.

A magyar gazdaságpolitika prioritásai - a regionális integráció és magyar tulajdonú kisvállalkozói kör erősítése - felértékelik a Magyar Termék Nagydíj intézményét - hangoztatta a pályázat indulását bejelentő sajtótájékoztatón Radetzky Jenő, a Wekerle-terv miniszteri biztosa.

Emlékeztetett: a Kárpát-medencei gazdasági integráció elősegítésére elfogadott kormányprogram, a Wekerle-terv célcsoportja az a vállalati kör, amely magyar árut és szolgáltatást állít elő, így biztosít tartós piaci jelenlétet Magyarországon, valamint a szomszédos országokban. Ezt a célkitűzést erősíti tovább a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. tevékenysége.

Gajdos Róbert, a Magyarország Közbeszerzési Hatóságának elnöke azt emelte ki, hogy a közbeszerzési törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok az alapelveket szem előtt tartva lehetővé teszik a tanúsító védjegyek közbeszerzési eljárásokban történő használatát.

A Magyar Termék Nagydíj-pályázat a legtekintélyesebb magyar önkéntes tanúsítási rendszer. Célja: a kiváló minőségű magyar termékek és szolgáltatások elismerése és díjazása, a minőségtudatos szemlélet elősegítése. Az elmúlt 15 év során összesen 342 díjat ítéltek oda a pályázat kiírói. A 16. pályázat eredményét szeptember elején hirdetik ki, az elismeréseket pedig az Országházban adják át a díjazottaknak.