Matolcsy nevére erősödik a forint - Mi történik?

Vágólapra másolva!
Nem telt el sok idő, és miután Orbán Viktor kimondta ma reggel Matolcsy György nevét, a forint hirtelen erősödni kezdett egészen a 294 forint/eurós szintekig. Elsőre talán érthetetlennek tűnik a mozgás, hiszen befektetői körökben sokan tartottak attól, hogy az új jegybankelnök személye majd a hazai fizetőeszköz vad gyengülésében ölt testet. Érdekes módon ennek pont az ellenkezője történt, mely jelenséget jól magyarázza a "vedd meg a pletykát, add el a hírt", közismert tőzsdei mondás. Ha minden jól alakul, a hazai fizetőeszköz árfolyama az előttünk álló hetekben akár további erősödést is elkönyvelhet majd, megcélozva akár a 290 forint/eurós szinteket is. Ezen a képen Matolcsy György délutáni parlmenti meghallgatása sem változtat, melyen a miniszter nem mondott a forint árfolyamát érdemben befolyásoló szavakat.
Vágólapra másolva!

Miután Orbán Viktor ma reggel elmondta, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a jegybankelnöki pozícióba, a forint árfolyama kisebb gyengüléssel reagált. Szó sincs azonban olyan jelentős forintgyengülésről, mellyel sok elemző riogatott az elmúlt hetekben. Sőt, a forint árfolyama nem sokkal a bejelentést követően éles fordulatot vett, és a kezdeti 296-os magasságokból a 294 forint/eurós szintek közelébe erősödött. Elsőre érthetetlennek tűnhetnek ezek a mozgások, de a tőzsdei folyamatokat jól ismerők könnyen kiigazodhatnak azokon.

A forint mai árfolyammozgása

"Vedd meg a pletykát, add el a hírt", szól a közismert tőzsdei mondás, amihez a mai forintpiaci kilengések is igazodtak. Ez egészen egyszerűen annyit jelent, hogy a piaci szereplők a jövőben várható lehetséges kimeneteleket már jó előre elkezdik beépíteni az árakba. A platykára még mozog az árfolyam, de a hír megjelenése már nem okoz meglepetést, ami sokakat a korábban elért profitok realizálására - így a korábbiakkal ellentétes ármozgásokra - sarkall.

Az Origo már tavaly ősszel a lehetséges jegybankelnöki esélyesek között említette Matolcsy Györgyöt, akinek közismerten unortodox elképzeléseivel azóta volt ideje megbarátkozniuk a befektetőknek. A nemzetgazdasági miniszter többször is hangot adott a szükséges jegybanki lépésekről alkotott véleményének, ami az utóbbi hónapokban nagyban hozzá is járult ahhoz, hogy a forint a 280-as szintekről egészen 295 forint/euróig gyengüljön. Aki kockázatosnak tartotta azt, hogy Matolcsy György lehet a jegybank elnöke, az utóbbi időszakban már vélhetően eladta a forintot, így a hír mai tényleges bejelentése már nem tudott további negatív hullámokat gerjeszteni. Sőt, egyesek inkább profitrealizálás mellett dönthettek, ami még némi erősödést is generált a forint piacán.

A forint árfolyammozgása tavaly szeptember óta

Mire számíthatunk ezután?

Mivel Matolcsy kinevezése nagy újdonságot nem jelent, a forint jövőjére nézve az új jegybankelnök első megszólalásai, később pedig a jegybank konkrét lépései lehetnek irányadók. A nagy hangsúly tehát mostantól azon lesz, hogy mit mond és mit csinál Matolcsy, aminek első próbájára ma délután két órakor kerül majd sor, amikor a parlametben szólal fel a miniszter. (A felszólalásra azóta sor került, de Matolcsy Györgytől nem hangzottak el piacmozgató erővel bíró szavak.)

Ami a forintpiaci kilátásokat illetően talán megnyugvásra adhat okot, hogy a dollárkötvény-kibocsátásnak és az eurós lakossági kötvények sikerének köszönhetően az ország finanszírozása jó időre - legalábbis ameddig a piaci szereplők még hajlandóak előre nézni - megoldott. Amennyiben ráadásul a világban jelenleg uralkodó pénzbőség továbbra is kitart, a hozamot kínáló befektetésekért - mint amilyenek a magyar állampapírok - a piaci szereplők hajlandóak lehetnek sokmindent elnézni a gazdaságpolitikának. Bár a jegybanki vezetés vékony jégen táncolhat majd az esetleges unortodox lépések alkalmazásával, a túlzott likviditás sokmindent elhomályosíthat. Amennyiben viszont a nyugati pénzpumpálás elkezd kifulladni, nagyon résen kell lenni, hogy nem kezdett-e már el repedni alattunk a jég.

Erősödhet tovább a forint?

A technikai elemzés alapján is a forint árfolyamának várható erősödése irányába mutatnak a jelek, persze ahogy azt már korábban jeleztük, az új jegybankelnök nyilatkozata(i) ezen a képen akár sokat is változtathatnak. A grafikonra tekintve mindazonáltal arra a következtetésre juthatunk, hogy a hazai fizetőeszköz az előttünk álló napokban/hetekben akár a korábban támaszként funkcionáló 290 forint/eurós árszintet is elérheti.

A 297-es érték mellett húzódó igen erős trendvonal egyelőre megfogta a gyengülést, így a kurzus a következő hetekben lefele veheti az irányt. Amennyiben az ötven napos mozgóátlagot, majd azt követően a 290-es támaszszintet is sikerül legyűrnia a forintnak, úgy akár az emelkedő hosszú távú trendvonal 281-282 forint/eurós értéke is elérhető lehet, pusztán a technikai elemzés szempontjai szerint.

Mit jelent a technikai elemzés?

A technikai és fundamentális elemzés a tőzsdei elemzési módszerek két fajtája. Míg a fundamentális elemzés igyekszik feltárni az okokat, megérteni egy részvény vagy más instrumentum értéke mögötti mozgatórugókat, addig a technikai elemzés az árfolyamgrafikonra koncentrál, feltételezve, hogy minden lényeges információt tartalmaz az árfolyam. A technikai elemző lényegében a befektetők viselkedését figyeli meg.

A két módszer közötti különbséget egy egyszerű példával lehet szemléltetni: a fundamentális elemző úgy keresné meg a legjobb termékeket egy plázában, hogy végigjárva az üzleteket, minden árut alapos vizsgálatnak vetne alá, szemügyre venné az anyagokat, az elkészítés minőségét és az árakat. A technikai elemző ezzel szemben leül a pláza egyik kávézójában, és azt figyeli, melyik az az üzlet, ahová a legtöbb vásárló betér, és a legtöbben távoznak elégedetten, szatyrokkal a kezükben, és igyekezne megfigyelni, hogy mi az a termék, amit a legtöbben vásárolnak.

Egyik módszer sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, pusztán eltérő piaci, elemzési szemléletmódot tükröznek.