Varga: Nem kell hozzányúlni a költségvetéshez

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa biztos benne, hogy a mostaninál jobb lesz a stratégiai együttműködés a jegybankkal. A költségvetés helyzetét Varga Mihály szerint csak három hónap múlva kell majd értékelni.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, hiszen csak két hónap telt el az évből - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa. Az M1 Az este című műsorában azt mondta: elég furcsa lenne, ha a kormány már most hozzányúlna a költségvetési számokhoz, és ezt nem is indokolja semmi. Három hónap múlva kell majd értékelni a költségvetés helyzetét - tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: ha az Európai Unió komolyan gondolja a téli előrejelzésében foglalt, 3 százalék feletti hiányszámot, akkor szükség lehet arra, hogy a kormány előkészítsen olyan javaslatokat, amelyekkel elő lehet állni, hogy az ország biztosan kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. "Van egy enyhe reménysugár" azonban, hogy a brüsszeli bizottság számai nem véglegesek, és ha kedvező elmozdulást tapasztalnak a következő hónapokban, akkor Magyarország akár intézkedés nélkül is kikerülhet az eljárás alól.

Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke és pénzügyi biztosa márciusban hivatalos látogatást tesz Budapesten. Varga Mihály első miniszteri útja azonban nem Brüsszelbe, hanem Berlinbe vezet majd - közölte -, hiszen Németország a magyar gazdaság legfontosabb partnere.

Varga Mihály az interjúban világossá tette, hogy egyes korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nem válik ketté az NGM. Az "időpazarlás lenne, ha azzal kezdeném el", hogy hogyan lehet kettéválasztani egy minisztériumot - fogalmazott, megjegyezve, hogy "szerencsére a miniszterelnök sem látta ennek értelmét".

A nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa elmondta: a pénzintézeti szektor komoly segítője lehet a növekedésnek, ha nő a vállalati hitelezés, és arra fog törekedni, hogy olyan megállapodást kössön a pénzintézetekkel, ami a hitelezés növeléséért cserébe adna bizonyos engedményeket, könnyítést a pénzintézeteknek. Úgy fogalmazott: a bankokkal való tavaszi tárgyalások során napirenden lehet a lakásépítési támogatások átvizsgálása, ahogy a devizahitelek ügye is.

A jegybankkal való stratégiai együttműködést illetően Varga Mihály hangsúlyozta: "Abban biztos vagyok, hogy jobb lesz, mint a mostani", és nem "üzengetés lesz, hanem egy partneri együttműködés". "Ha a jegybank is ugyanazokért a célokért dolgozik, mint a kormány, akkor a kormányzati gazdaságpolitika és a jegybanki monetáris politika nagyon jó összhangba tud kerülni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre volt példa a 2001-2002-es időszak, amikor a magyar gazdaság 6 százalék felett tudott növekedni.