Megint ütik az Apple-t

Vágólapra másolva!
Ma is pocsékul teljesít az amerikai tőzsdén az Apple részvénye, 2 százalékos esésével újabb, több mint egyéves mélypontot ütött a részvény.  Az esésnek az optimista elemzői kommentárok sem tudnak határt szabni, miközben a készpénz körüli felhajtás is elhalt, épp ahogy múlt heti elemzésünkben rámutattunk, így a csökkenő trend továbbra is töretlen, és rövid távon nem is látni a fordulat jeleit.
Vágólapra másolva!

Folytatja ütemes lejtmenetét az Apple, ismét 2 százalék feletti esést mutat az árfolyam, amivel az egyik leggyengébben teljesítő nagyvállalat az amerikai piacon. A részvény ezzel ráadásul több mint egyéves mélypontra süllyedt, legutoljára tavaly januárban forgott ilyen szinteken.

Az Apple árfolyama az elmúlt három napban (Nasdaq)

Az esésben talán szerepet játszik, hogy pénteken egy amerikai bíróság úgy döntött, 450 millió dollárral csökkenti a cégnek tavaly megítélt egymilliárd dolláros kártérítést. A hír jó a fizetésre kötelezett Samsungnak, de rossz az Apple-nek. Érdemes azt is hozzátenni, hogy a 450 millió dolláros egyszeri tétel jóformán csepp a tengerben az Apple árbevételét vagy profitját tekintve, így kicsi a valószínűsége, hogy ez befolyásolná a hangulatot a részvény körül.

Vételi ajánlások érkeztek

Érdekes módon ráadásul a napokban érkezett elemzői ajánlások sem negatívak, pénteken és hétfőn összesen kilenc elemzői vélemény látott napvilágot, amelyek közül csupán egyetlen jósol átlagos teljesítményt a részvénynek, a többiek mind vételre ajánlják a papírt.

Ennek ellenére a befektetők nem tudnak örülni a híreknek, hiába jelent meg épp a minap optimista elemzői vélemény az egyre többet pletykált "okos karórával" kapcsolatban is, ami szerint az iWatch nagyobb profitabilitást nyújthat, mint a korábban a híresztelések fókuszában álló televíziókészülék. Érdemes persze azt is hozzátenni, hogy az árrés még nem minden, egy kisebb karórából valószínűleg egészen extrém mennyiséget kellene eladni ahhoz, hogy az Apple bevételeihez és nyereségéhez képest látványos növekedést tudjon biztosítani a cégnek.

Nem jött osztalékemelés

Az Apple körüli felhajtásba egyébként az omahai bölcs, Warren Buffett is beszált, a CNBC-nek nyilatkozva arra buzdította az Apple menedzsmentjét, hogy koncentráljon a valódi értékteremtésre, és ne foglalkozzon a David Einhorn és hasonló befektetők sürgetésével, miszerint a tőkeszerkezet átalakításával kellene értéket felszabadítani a vállalat részvényesei számára.

Mint ismeretes, a neves hedge fund befektető, David Einhorn pár héttel ezelőtt indított hangos kampányt, hogy meggyőzze az Apple vezetését, valamilyen módon jutassa vissza a cég hatalmas készpénzállományát legalább részben a befektetőknek. Einhorn ugyan egy kisebb kérdésben pert is nyert az Apple menedzsmentjével szemben, a múlt heti közgyűlésen még nem sikerült elérnie célját.

Ahogy korábbi elemzésünkben is rámutattunk, nem kizárt, hogy az Apple például osztalékemelésen keresztül több készpénzt juttat vissza a befektetőknek, de a részvény piaci árazása nem ezt tükrözi, a piac sokkal inkább arra számít, hogy a menedzsment hajthatatlan marad. A közgyűlés körüli felhajtás és Einhorn kampánya nem tudott igazi katalizátorként szolgálni, ehelyett sokkal inkább a lényegi üzlettel, növekedéssel, új termékekkel kapcsolatos hírek hozhatnak fordulatot.

A részvény technikai képe ugyanakkor továbbra is töretlen csökkenő trendről árulkodik, így egyelőre a piac nem mutatja jelét, hogy a céggel kapcsolatos hangulat, illetve várakozások lényegesen megváltoztak volna.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)