Riogat a sztárközgadász: vissza fog ütni a könnyelműség

Vágólapra másolva!
Ismét a piacok összeomlására figyelmeztetett a vészmadárságáról elhíresült közgazdász, Nouriel Roubini. A professzor szerint a piaci szereplők túlságosan könnyedén veszik a világra leselkedő fő kockázati tényezőket, amik így az év második felében kellemetlen meglepetéseket okozhatnak majd.
Vágólapra másolva!

A globális részvénypiaci rali nem tükrözi a világgazdaságot fenyegető fő kockázatokat, amik elsősorban az európai hitelválságból és az amerikai költségvetési kiadások drasztikus visszafogásából fakad - véli Nouriel Roubini. A "Dr. Balsorsként" elhíresült közgazdászprofesszor a Bloombergnek Dubajban nyilatkozva ismét a tőle megszokott borúlátásról adott tanúbizonyságot, hangsúlyozva, hogy a jó hangulatban a piaci szereplők alulbecsülik a kockázatok súlyosságát.

Roubini szerint 2013 első felében még a szükséges keretek között tarthatják a veszélyeket a világban, de a második félévben elszabadulhatnak a negatív tényezők, újból a figyelem homlokterébe helyezve azokat a kritikus kérdéseket, amelyek nagymértékben felelőssé tehetők a válság kialakulásáért, és jelentős részben még mindig megoldásra várnak. A vészmadár professzor szerint az európai megszorítások a vártnál mélyebb recesszióhoz és politikai huzavonákhoz vezethetnek, miközben az amerikai növekedés is lassul.

Nouriel Roubini a válság kirobbanásakor vált egy csapásra világhírűvé, miután évekkel korábban megjósolta a válság kirobbanását. A professzor azóta szorgosan építgette a róla kialakult szélsőséges képet, a legritkább esetben ad csak hangot optimista véleménynek. Eközben a magánéletben kifejezetten vidám, társaságkedvelő ember hírében áll, az elmúlt években mégis szinte komikus módon csak a világgazdaság újabb és újabb összeomlásaira figyelmeztetett, akár emelkedtek, akár estek éppen a piacok. Roubinit a közelmúltban még a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium is megtalálta, amikor a forint átmeneti gyengüléséért Roubini elemzőcégét, az RGE-t tette felelőssé, amit természetesen a cég kategorikusan visszautasított.

Mindez nem jelenti ugyanakkor, hogy a megállapításai teljesen alaptalanok lennének, az elmúlt hónapok drasztikus piaci ralija és az ehhez társuló egyre szélsőségesebben optimista hangulat egyértelműen magában hordozza a fenyegetést, hogy a befektetők túlpörögnek, és félelemérzet oldódásával valóban túlságosan félvállról veszik az említett problémákat. Korábbi elemzésünkben mi magunk is azt valószínűsítettük, hogy ez a hangulat és a kockázati tényezők együttese rövid távon átmeneti korrekcióhoz vezethet. Egyelőre ennek ugyanakkor csak nagyon apró nyomati láttuk.