Vágólapra másolva!
Gyengülni kezdett a forint a reggeli órákban, amit elsősorban a borongós nemzetközi hangulatra lehet visszavezetni. Varga Mihály hétvégi nyilatkozatai nem hordoztak nagy újdonságot, bár a jegybanki devizatartalékok lehetséges sorsával kapcsolatos piaci aggodalmak valamelyest erősödhettek. A befektetők a monetáris tanács újabb tagjának nevét várják már, mely egyes találgatások szerint Pleschinger Gyula lehet.
Vágólapra másolva!

A szigorított kínai ingatlanpiaci szabályozás hatására nagy esés bontakozott ki a helyi részvénypiacon, ami a világ más részein is mérsékelten negatív befektetői hangulatot eredményezett. Ennek eshetett áldozatul a forint árfolyama is a reggeli órákban, mely a 294,5-ös szintről egészen a 296 forint/euróig gyengült.

A hétvégén Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa több helyen is nyilatkozott, ezek azonban nem hatottak az újdonság erejével. A kormány szerint elérhető a 3 százalék alatti hiánycél, kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és továbbra is cél a devizahitelesek megmentése, bár a bankrendszert nem szeretnék megnyomorítani újabb terhekkel. A jegybanki dnevizatartalékok sorsával kapcsolatos mondatok mindenesetre a fokozottabb kockázatokra irányíthatta a piaci szereplők figyelmét.

Ma reggeli találgatások szerint a monetáris tanácsba Balog Ádám helyettes államtitkár mellett Pleschinger Gyula, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkárát fogják jelölni. Mivel korábban egyes elemzők jegybankelnöki esélyesként emlegették Pleschinger nevét, kinevezése nem fog nagy meglepetést okozni a befektetőknek.

A hazai fizetőeszköz piacán technikai szemmel a 297 forint/eurós szintek tartogatnak nagyobb izgalmakat. Itt egy hosszabb távú csökkenő trendvonal húzódik, melynek áttörése a forint további gyengülésével járhatna együtt. Amíg azonban ezen nem lép át az árfolyam, a szint inkább gátja lehet a hazai fizetőeszköz gyengülésének. A grafikonon egyre jobban szűkülő háromszög akár nagyobb mozgások lehetőségét is előrevetítheti a következő hetekre nézve.