68-an perlik egyszerre az AXA Bankot

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken hétfőn a svájcifrank-alapú devizahitelesek kontra AXA Bank polgári per, amelyben 68-an kérik kimondani azt, hogy szerződésük semmis, mert a jó erkölcsbe és jogszabályba ütközik.
Vágólapra másolva!

A mintegy 30 hitelügyletben érintett felperesek 2006 és 2009 között összesen több mint negyedmilliárd forintnyi kölcsönt (egyenként 5-15 millió forintot) vettek fel 15-20 éves futamidőre. Érvelésük szerint a pénzintézet félretájékoztatta őket: ha tisztában lettek volna a szerződés következményeivel, nem is mentek volna bele.

Az elsőrendű felperes hétfői személyes meghallgatásán elmondta, hogy válás miatti ingatlanmegosztáshoz volt szüksége a hitelre, a szerződés megkötése előtt hiteltanácsadóval tárgyalt, aki javasolta neki a devizahiteles konstrukciót, de előzetesen szerződésmintát nem mutatott. A terjedelmes, bonyolult szerződés tartalmát csak akkor ismerte meg, amikor a közjegyző felolvasta neki. Tájékoztatták a teljeshiteldíj-mutatóról, közjegyzői és közvetítői díjról, illetve banki jutalékról. A forinthitellel nemcsak a jóval magasabb törlesztőrészletek miatt volt probléma, hanem azért is, mert ahhoz a meglévőnél jóval kedvezőbb jövedelmi viszonyokkal kellett volna rendelkeznie. Tehát nem volt választási lehetősége, kénytelen volt devizahitelért folyamodni.

A felperes szerint a szerződést megelőző tájékoztatás során viszonylag alacsonyabb kamatszintet valószínűsítettek, és közölték, hogy az azt megelőző fél évtizedben milyen volt a svájci frank árfolyama, ami félrevezető volt, mert ha egy több évtizedes intervallumot néz, sokkal jelentősebb árfolyam-ingadozásokkal is kalkulálhatott volna, és úgy már nem is vette volna fel a hitelt. A középkorú, egy éve munkanélküli férfi, aki fél éve nem tud törlesztőrészleteket fizetni, elmondta, hogy az utóbbi időben a szerződés felmondásával fenyegették, illetve kérdőre vonták, hogy miért nem vesz részt a devizahiteleseket megsegítő kormányzati programokban. A felperes azonban úgy véli, hogy valójában a hitelt forintban vette fel és csak forintban fizethette vissza, ezért a programok nem rá vonatkoznak.

Bense László Erik ügyvéd, a felperesek képviselője szerint a banknak tisztában kellett lennie azzal, hogy devizahiteles ügyfelei valójában milyen nehézségekre számíthatnak majd a törlesztés során. A bíró felhívta a felperesek figyelmét, hogy ha keresetük eredményre vezet és a szerződések semmisek, akkor a hitelező pénzintézet akár nyomban egy összegben is követelheti a felvett kölcsönöket, mire a felperesek jelezték, hogy számukra még ez is jobb, mint ha még 10-20 évig kell tovább fizetniük a törlesztőrészleteket szerintük igazságtalan feltételek mellett.

Néhány hónappal ezelőtt írtunk róla, hogy sokasodnak a pertársaságok, amelyekben a károsult devizahitelesek együtt lépnek fel a bankok ellen. Tavaly szeptemberben például négy új pertársaság jött létre, de ekkor már összesen 11 ilyen alakulat volt. Tagjaik (több száz ember) az OTP, az Erste, a Raiffeisen, a K&H, az MKB és az AXA ellen készült a bíróságra menni - ezek közül az AXA elleni per kezdődött most el. Egyéni ügyekben jogerősen eddig három bankellenes per zárult le: kettőben az adós, egyben a bank nyert.