Nem hiszik el a cégek az olcsóbb áramot

2013.03.04. 16:40

Nem tudják mi az, nincs rá idejük, nem értenek hozzá, vagy egyszerűen csak nem hiszik el - ezek a leggyakoribb okai annak, hogy a kis- és középvállalkozások nem lépnek ki az árampiacra. A cégek a szabad piacon vehetik az áramot, ami így olcsóbb, mint az egyetemes szolgáltatásban. Egy fodrász 60-80 ezer forintot is megspórolhatna évente az áramszámlán.

A kis- és közepes vállalkozásoknak eddig alig negyede élt a szabadpiaci energiavásárlás lehetőségével, annak ellenére, hogy 2004 nyara óta szabadon választhatnak áramszolgáltatót - közölte elemzésében a Dome Facility Services Group Kft.

A cég kiemelte, hogy bár 2012-ben volt némi mozgás, de a kkv-k többsége az információ hiánya, az időhiány, a hitetlenség, vagy éppen a szakértelem hiánya miatt még mindig nem tájékozódott a lehetőségek felől. Pedig az a vállalkozás, amely körültekintően vált szolgáltatót, villamosenergia-számlájának minimum 10, de akár 30 százalékát is megspórolhatja - hívja fel a figyelmet a Dome-csoport.

A kkv-k nagy része a túlélésért küzd, éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem néznek körül a villamosáram-kereskedők szabadpiacán, és nem a piaci kínálat függvényében döntenek arról, hogy melyik villamosenergia-kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedőtől veszik az áramot - vetik fel az elemzők. Pedig a lehetőség már közel tíz éve adott lenne számukra - teszik hozzá -, a nagyfelhasználóknak és az energiaintenzív ágazat szereplőinek a szemét már felnyitották a piacra betörni szándékozó kereskedők és a közvetítő cégek, most a kisebb cégeken lenne a sor.

Tengeri Attila, a Dome Energy szakembere a közleményben kiemelte, a szolgáltatóváltás - fogyasztási mérettől függetlenül - mindig megéri, sőt bizonyos méret felett egyenesen pénzkidobás nem átszerződni.

Példaként azt hozták fel, hogy egy fodrászat vagy egy kisebb kávézó évente mintegy 20-30 ezer kilowattóra áramot fogyaszt, esetükben egy ilyen átszerződés akár 60-80 ezer forint megtakarítást is hozhat éves szinten. Egy pékség vagy egy digitális nyomda esetében a megspórolható összeg ennek a többszöröse is lehet.

Szolgáltatóváltásnál egy kkv-nak mindössze annyi a teendője, hogy az addigi szerződését írásban felmondja, és megállapodást köt az új, választott szolgáltatóval. Mindennek az átfutási ideje nagyjából 45-60 nap, ugyanis a váltás során a felmondási idő 30 nap, és az új szerződés ennek elteltével, az azt követő hónap első napján lép hatályba.

Egyik kkv-nak sem kell tartania attól, hogy áram nélkül marad, hiszen az áramellátás biztonságát szigorú törvényi előírások biztosítják - húzza alá a közlemény. Műszaki átalakításra nincs szükség, és a fogyasztásmérő cseréjére sem, tehát az ellátás minősége változatlan marad - teszik hozzá.

A 2003 óta működő Dome Facility Services Group Kft. a létesítménygazdálkodási piacon és az energetikai szolgáltatások területén tevékenykedik. A cégcsoport 2010 óta kínál energetikai szolgáltatásokat Dome Energy márkanév alatt. Mára a létesítménygazdálkodási piac egyik meghatározó szereplője.