Vadászni indul a világ legismertebb befektetője

Vágólapra másolva!
Új felvásárlási célpontokat keres a világ egyik legismertebb tőzsdei befektetője, Warren Buffett, aki a jelenlegi piaci környezetben is még úgy véli, lehet találni megfelelő vállalatokat, melyekhez jó áron lehet hozzájutni. A milliárdos nevével fémjelzett Berkshire Hathaway március 1-jén piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményét, mely impozáns növekedést mutat, de egy részvényre jutó profit esetében nem sikerült az elemzői konszenzust túlszárnyalnia. A társaság vaskos profitot ért el a származékos pozícióin az előző negyedévben, mely nagyban segítette a profit megugrását.  
Vágólapra másolva!

Pénteken piaczárás után tette közzé 2012-es jelentését a világ jelenleg negyedik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnak a cége, a Berkshire Hathaway. A társaság alapvetően biztosításokkal foglalkozik, de a vállalat számos egyéb iparágba fektet be, főként értékalapon. A piaci szereplők kiemelt figyelemmel szokták követni a társaság beszámolóit, hiszen a tőzsdén a hosszú távú értékalapú befektetések révén meggazdagodott Buffett minden évben levelet ír a részvényeseinek az elmúlt évről, illetve a terveiről. 1965 óta közel 20 százalékos átlagos éves növekedést ért a Berkshire Hathaway, messze túlszárnyalva ezen idő alatt az S&P 500 9,4 százalékos éves teljesítményét.

Átlag alatti év volt a 2012

1965 óta tavaly volt a kilencedik olyan év, amikor a Berkshire Hathaway egy részvényre jutó könyv szerinti értékének növekedése alulmúlta az S&P 500 index bővülésének ütemét. Buffett cége mintegy 1,6 százalékponttal múlta alul az egyik legjobban figyelt amerikai benchmark teljesítményét.

Buffett a részvényeseknek írt levelében kiemeli, amikor az S&P 500 jobban teljesített, mint a vállalat, akkor kilencből nyolc esetben 15 százalékot meghaladó emelkedést ért el az index, amiből az következhet, hogy a társaság nehéz időkben jobban teljesít. Némileg elszomorító lehet a részvényesek számára, hogy a Buffett cége ötéves időtartamokat vizsgálva még sohasem teljesítette alul az S&P 500-at. Amennyiben az idei emelkedő év lesz, akkor ez a széria megszakadhat.

Forrás: [origo]

A Berkshire Hathataway teljesítményétől függetlenül Buffett és társa, Charlie Munger nem akar változtatni a társaság stratégiáján, a céljuk továbbra is a vállalat belső értékének növelése és az S&P 500 növekedésének túlszárnyalása. Ami miatt a részvények teljesítménye is minden bizonnyal meghaladja majd a piac által elért szintet - véli Buffett.

Hogyan változtak a befektetések?

Warren Buffett cége összesen 87 milliárd dollár értékben rendelkezik részvénybefektetésekkel, melyek között érdekes változások láthatók. A Tesco részvénypakkját a 2011 év végi adatokhoz képest 2012-re több mint 40 százalékkal megnövelte a Berkshire. Ehhez közel azonos ütemben hizlalta fel Buffett a Wal-Mart papírjai számát. A Wells Fargóban lévő részvények számát 14 százalékkal növelte, míg az IBM csomagot nagyjából 6,6 százalékkal.

Korábban Buffett vásárolta meg a Berkshire számára a különböző részvénypakkokat, de 2012-ben már Todd Combs és Ted Weschler által megvett DIRECTV is felkerült arra a listára, mely az 1 milliárd dollár fölötti érdekeltségeket tartalmazza.

Két nagyobb társaságban azonban leépítette a pozíciók egy részét a Berkshire. A Procter & Gamble pakk 27 százalékot csökkent, míg a Johnson & Johnson részvénycsomag értéke 1 milliárd dollár alá csúszott, holott 2011 végén még több mint 2 milliárd dollárt tett ki a tulajdoni hányad.

Forrás: [origo]

Nem sikerült nagy elefántot lőni

Buffett szerint a 2012-es évben fájó volt, hogy nem tudtak egy nagyobb akvizíciót végrehajtani hiába próbálkoztak. Mint ismeretes 2012 év végén nem tudta a Berkshire megvásárolni az NYSE Euronext tőzsdét. A sikertelenség ellenére nem tettek le az újabb nagyvadakról, Buffett szavaival élve: "Charlie és én felvettük a szafari ruhánkat, hogy elefántot keressünk."

A társaságnak újabb akvizíciókra bőven van elegendő forrása, hiszen a társaság készpénzállomány a 2012 év végén 47 milliárd dollárt tett ki, bár három hónappal korábban még 47,8 milliárd dollárra rúgott ez az összeg.

2012-ben a Berkshire csupán kisebb cégeket vásárolt, 2,3 milliárd dollárt költöttek 26 vállalat megvásárlására, amivel a holding alkalmazottainak száma 17 ezer fővel nőtt. A társaság 28 napilapot vett meg 344 millió dollárért tavaly.

2013 viszont ebből a szempontból jól indult, hiszen sikerült a Heinz élelmiszeripari céget megvásárolni a 3G Capitallal karöltve. Utóbbinak a brazil üzletember, Jorge Paulo a tulajdonosa, akivel Buffett jó barátságot ápol. A közös holdingban (3G Capital és a Berkshire Hathaway által alkotottban) 4-4 milliárd dollárnyi tőkét tesznek bele, továbbá 8 milliárd dollár értékben a Berkshire 9 százalékos kuponnal forgó elsőbbségi részvényt is kap, mely idővel jelentős prémium mellett visszahívható lesz.

Milyen volt a negyedik negyedév?

Felemás zárult a Berkshire részvényesek számára a 2012-es év utolsó három hónapja. Warren Buffett által irányított vállalat az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal tudta megnövelni az árbevételét, míg a nettó eredményét közel 50 százalékkal. A társaság egy részvényre jutó profitja azonban csak 1704 dollár lett, ami viszont némileg elmaradt az 1793 dolláros Bloomberg konszenzustól.

A Berkshire Hathaway 2011 negyedik negyedéve óta kimagasló teljesítményt tud elérni, folyamatosan növelni tudta a társaság negyedéves alapon az árbevételét, amire eddig még nem volt példa.

Forrás: [origo]

A társaság negyedik negyedéves eredményére az 1,4 milliárd dolláros derivatív pozíciókon elért profit jó hatással volt, egy évvel korábban még csak 163 millió dollárnyi eredményt ért el ezeken az ügyleteken Buffett.

A Berkshire Hathaway főként hosszú távú index put opciók eladásából profitált, melyek hosszú távra szólnak, jellemzően 2018 és 2026 között futnak ki. Ezek a pozíciók akkor lesznek nyereségesek, ha az index értéke nem esik be az opcióhoz tartozó lehívási ár alá.

A teljes 2012-es évben 3,42 milliárd dollárnyi profit keletkezett a származékos tranzakciókon, aminek a jelentős része a negyedik negyedévben termelődött meg. A 2011-es évhez képest jelentős a javulás, hiszen 830 millió dolláros mínuszt hozott össze akkor Buffett.

A nagyok segítették a profitok termelését

10,1 milliárd dolláros adózás előtti profitot ért el a Berkshire Hathaway 5 legnyereségesebb üzletága (a biztosítókat nem számolva) 2012-ben, amivel a vállalat teljesítette az egy évvel korábban kitűzött 10 milliárd dolláros célt. Buffett főként a Burlington Northern Santa Fe és a MidAmerican Energy Holding teljesítményét emelte ki a beszámolóban.

A 2010-ben 26,5 milliárd dollárért megvásárolt Burlington Northern Santa Fe 932 millió dollárral járult hozzá a negyedéves eredményhez az egy évvel korábbi 909 millió dollár után. Főként az építéshez szükséges eszközök és az olaj szállítmányozása segítette a vasúti társaságot, mely a szén iránti kereslet csökkenését bőven ellensúlyozni tudta.

A MidAmerican Energy Holding negyedéves eredménye 294 millió dollárra esett vissza 316 millió dollárról. A társaság a megújuló energiában, nap és szélerőmű projektekben látja az előretörési lehetőséget. A vállalat 13 milliárd dollárnyi befektetést kíván végrehajtani az előbbi területeken a jelenlegi tervek szerint.

Amennyiben az amerikai gazdaságban nem lesz visszaesés, akkor továbbra is arra számít Buffett, hogy az öt legjövedelmezőbb üzlete szállítja majd az eredmény jelentős részét.

A Berkshire Hathaway biztosítói divíziója jól teljesített tavaly, összesen 1,6 milliárd dolláros profitot hozott az egység. Sorozatban a tízedik éve nyereséges éves alapon ez a szegmens.

A hétfő nyitás előtti kereskedés során a Berkshire Hathaway részvényei 1 százalékot meghaladól mínuszban mozognak.

A Berkshire Hathaway "B" részvénysorozatának árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]