Borúra derű az árupiacokon

Vágólapra másolva!
A hétfői nap igen borúsan kezdődött, a kínai piac bedőlése lejtmenetbe kapcsolta nemcsak az európai részvényeket, hanem az árupiacokat is. Az amerikai piacok végül a pozitív tartományban tudtak zárni és ez jót tett a nyersanyagok megítélésének is.  A mai ázsiai kereskedés már sokkal jobb hangulatban zárt: a japán Nikkei négy és féléves csúcsára került és a Shanghai Composite is ledolgozott 2 százalékot a tegnapi pofonból. Így a tegnapi záráshoz képest minden már nyitva tartó árupiaci termék is erősödik.  
Vágólapra másolva!

Nem bírt a kerek számokkal az olajpiac. A brent is járt 90 dollár alatt és a WTI is benézett a 110-es szint alá, de mindkét merülés csak rövid ideig tartott, és ma délelőtt már 90,5 illetve 110,8 dollár az ár. A mélypontok a brent esetén nyolchetes, a crude-nál majd három hónapos mélypontokat jelentettek.

Az ok természetesen Kína, amely egyes források szerint mára megelőzte az Egyesült Államokat a legnagyobb olajexportőr cím tekintetében. Mind pénteken, mind hétfőn kedvezőtlen gazdasági adatok láttak napvilágot, amelyek a részvénypiacok mellett megrengették az ipari felhasználással bíró nyersanyagok piacát is.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Hasonló rövid kirándulást tette az EUR/USD kereszt az 1,3-as szint alatt, ahonnan visszakapaszkodott 1,370 fölé. Ezt a mozgást követte a többi árupiaci termék is. Az arany az elmúlt hét intenzív kilengéseihez képest meglepően stabilan szemlélte az eseményeket, 10 dolláros sávon belül töltötte a hét eddigi kereskedését és ennek a sávnak a tetején, 1579 környékén jár ma délelőtt is. Az ezüst sem lógott ki a sorból, benézett 28 dollár alá és ma már megint a 29 dollárt támadja. De a palládium és a platina is lokális mélypontokról kezd visszakapaszkodni.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Nyolchónapos mélypontjára esett a búza, rövid életűnek bizonyult az elmúlt napok erősödése. Az újabb 700 cent alatti kanyar annak köszönhető, hogy az amerikai készletek mennyisége meghaladja az előzetesen becsült értéket. A kukorica is közelíti a 700 centet, egyedül a szója tudott erősödni tegnap.

Búza árfolyama (Cent/véka)

Forrás: [origo]