Gazdagabb a szaúdi herceg, mint hitték

Vágólapra másolva!
Elégedetlen al-Valid bin Talal herceg, a szaúdi uralkodócsalád tagja, amiért a Forbes pénzügyi magazin csak a 26. helyre sorolta a szupergazdagokról összeállított listáján. A herceg szerint ő sokkal gazdagabb, mint a Forbes azt megbecsülte.
Vágólapra másolva!

A szaúdi herceg a közleményében felháborodásának adott hangot, és azt írta, a tekintélyes Forbes folyóirat alábecsülte vagyonát. Rijádi sajtóirodája útján közölte, hogy cége, a Kingdom Holding a világ minden táján rendelkezik érdekeltségekkel, többek közt a News Corp, a Citigroup és az Apple vállalatokban.

A Forbes magazin külső információk alapján, szakértők segítségével becsüli meg a listán szereplők vagyonát. A herceg szerint azonban pontatlan adatokat használtak fel a folyamatban, amely ráadásul hátrányba hozza a közel-keleti befektetőket és intézményeket. Bin Talal herceg, Abdallah szaúdi király unokaöccse ezért kérte, hogy vegyék le a Forbes listájáról.

Valid herceg nem rejtegeti a Forbes által 20 milliárd dollárra taksált, más listák szerint azonban 28 milliárdos vagyonát, szívesen dúskál a luxusban, nemrég vett egy Airbus A380-as repülőgépet, amelyet kifejezetten az ő ízlésére szabtak.

A Forbes hétfőn tette közzé aktuális listáját a világ dollármilliárdosairól, akiknek száma ezúttal minden korábbinál nagyobb, 1426. A szupergazdagok összvagyona 5,4 billió dollár, ami Nagy-Britannia és Franciaország bruttó hazai összterméke együttvéve.

A listát már negyedik éve a mexikói Carlos Slim vezeti 73 milliárd dolláros vagyonával, a második helyen a Microsoft-alapító Bill Gates, míg a harmadikon a spanyol Amancio Ortega, a Zara divatmárka alapítója áll 67, illetve 57 milliárd dollárral.