Kegyvesztetté vált a Nokia

Vágólapra másolva!
Látványos eséssel kezdte a hetet a Nokia, miután napvilágot látott, kipenderítik az egyik legfontosabb európai részvényindexből. Kedden ugyan hasonló mértékű felpattanással igyekezett feledtetni a rossz híreket, de mégis valami nagyon megváltozott a részvény piacán. A fél év alatt összehozott 170 százalékos emelkedés után január óta több mint 20 százalékot zuhant az árfolyam, ahogy alábbhagyott az eufória, és előtérbe kerülnek a társaság továbbra is gyenge fundamentumai. Pengeélen táncol az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Háromhavi mélypontra esett hétfőn a Nokia árfolyama a helsinki tőzsdén, ezzel január végén felállított lokális csúcsáról már több mint 20 százalékot veszített értékéből a mobilgyártó. Az esés konkrét oka az lehetett, hogy a több fontos európai tőzsdeindexet szolgáltató Stoxx Ltd. pénteken úgy határozott, kiveszi az ötven legnagyobb európai tőzsdei céget tömörítő indexéből, a EuroStoxx50-ből a Nokiát. A finnek helyére az Airbusokat gyártó EADS kerül március 18-tól.

A tekintélyes esés persze még így is eltörpül a tavaly július óta mutatott 170 százalékos emelkedés mellett, ráadásul kedden 2,7 százalékos emelkedéssel igyekezett a rossz híreket feledtetni a részvény, de mégis mintha alapvetően megváltozott volna valami. Ha nem sikerül megkapaszkodnia a kulcsfontosságú támasznak számító 2,7 euró felett, akkor további jelentős esés is jöhet még.

Kitaszították az indexből a Nokiát

A fontos indexből, az EuroStoxx50-ből való kikerülés azért érinti negatívan a részvény megítélését, mert az indexet követő alapot kezelő portfóliómenedzserek ilyenkor kénytelenek megválni a részvénytől, hogy továbbra is hűen követhessék az index alakulását. A közelmúlt egyik legemlékezetesebb hasonló esete épp a Richteré volt, amelyiket novemberben az MSCI "száműzte" indexeiből, így erőteljes eladói nyomás lett úrrá a részvényen, és azóta sem igazán talált magára.

A Nokia mellőzésének valószínűleg azaz oka, hogy a társaság kapitalizációja az elmúlt két évben látott zuhanással 10 milliárd euró alá csökkent, miközben a részvények forgalma is látványosan visszaesett (az indexbe bekerülő EADS kapitalizációja több mint háromszor akkora, mint a Nokiáé). Ezzel még úgy is kiesett a legmeghatározóbb európai részvények köréből, hogy az elmúlt hónapokban az elképesztő szárnyalás a kapitalizációra és a forgalomra is jótékony hatást gyakorolt.

Nagyon hasonló a helyzet egyébként a BUX indexéhez, amelynek szintén időszerű a felülvizsgálata, és becsléseink szerint akár több kisebb részvény is helyet kaphat az index kosarában.

Elmúlt a varázs

Korábbi elemzésünkben rámutattunk, hogy a Nokia elképesztő szárnyalásában leginkább a szélsőségesen negatívvá vált várakozások apró javulása játszott szerepet. Az árfolyam mélypontja szintén hajszálpontosan egybeesett az egy részvényre jutó profitra vonatkozó elemzői várakozások javulásának kezdetével.

Érdekes módon az árfolyam csúcsa is szorosan köthető az elemzői várakozásokhoz, bár könnyen lehet, hogy ezúttal inkább véletlen egybeesésről van szó. A lokális csúcsot ugyanis éppen akkor állította fel a részvény, amikor az elemzői profitvárakozások átfordultak pozitívba, azaz ismét nyereséget kezdtek valószínűsíteni a Nokia előttünk álló egy évére (nem mellékesen pedig szinte napra pontosan akkor fordult az árfolyam, mikor elemzésünkben arra figyelmeztettünk, véget érhetett a nagy száguldás).

Talán csak véletlen, de arra is utalhat, hogy a piac már idejekorán beárazta, hogy végre profitot termel a gyengélkedő Nokia, és mire ez az elemzői várakozásokban tükröződni kezdett, a korán mozduló befektetők már le is aratták a helyes megérzés gyümölcsét.

Ezzel párhuzamosan viszont a Nokia relatív értékeltsége rendkívül magas a szektortársakhoz képest, legalábbis a legszélesebb körben használt mutatószám, a P/E ráta alapján. Az előttünk álló egy évre csupán hajszálnyi nyereséget várnak az elemzők, így a P/E mutató is kimagasló, 56 körüli értéket mutat a Bloomberg konszenzust alapul véve, szemben a szektortársak 8-15 körüli értékeivel.

Röviden összefoglalva tehát úgy tűnik, a részvény körül eloszlott az a varázs, amit a szélsőségesen negatív hangulat fordulata okozott, viszont az elemzői várakozások fokozatos javulásával előtérbe kerülnek a "szokásos" értékelési szempontok. Ezek alapján viszont a Nokia rendkívül túlértékeltnek tűnik, hiszen alig-alig termel nyereséget, és a termékei terén ugyan egyre több sikert ér el, a rendkívül éles verseny és az okostelefon-piac egyértelmű lassulása is beárnyékolja a kilátásokat.

Látványosan fordult az árfolyam

A részvény technikai képes sem fest jól, különösen a heti grafikonon látszik, hogy dacára a látványos felpattanásnak, a Nokia még mindig elképesztő mélységekben mozog a korábbi csúcsokhoz képest. A drasztikus, több éve tartó csökkenő trendet ugyan sikerült megtörnie, de az első igazán komoly ellenállást nem tudta átlépni 3,5 eurónál, lefordult az árfolyam. Sőt, úgy tűnik, a rövidebb távú emelkedő trendet is megtörte a részvény, és ha így marad, rövidtávon nem is igazán számíthatunk arra, hogy ismét megpróbálkozik a kitöréssel 3,5 eurónál.

Nokia (heti grafikon)

A rövidebb távú ábrán azért felcsillan némi remény, hiszen ugyan fontos támaszszintet tört le hétfőn a Nokia, a keddi emelkedéssel mintha igyekezne visszakapaszkodni föléje. Az emelkedő trendvonal ezzel együtt is útját állja, így elképzelhető, hogy csupán visszatesztről van szó a további lejtmenet előtt. Az mindenesetre ígéretes, hogy az RSI indikátorban egy apró pozitív divergencia is megjelent, a tegnapi új mélypont ellenére az indikátor már nem süllyedt tovább.

Ezzel együtt is a lefelé mutató kockázatok erősebbeknek tűnnek. Ha az esés mellett dönt a papír, akkor a 2,5 eurós "kerek" pszichológiai szinten túl már csak a 200 napos mozgóátlag "erejében" bízhat a részvény, utána pedig a novemberi mélypont környéke következik 2 euró tájékán.

Nokia (napi grafikon)

Összefoglalva tehát a Nokia befektetőinek csodás pár hónapja lezárult 2013 év elején, és ismét a problémák kerültek előtérbe: a cég igen vékonyka profitabilitása, a piacain tapasztalható erőteljes verseny és az alacsony nyereség miatt extrémnek mondható értékeltség mind eltántoríthatja a befektetőket. Ez tükröződik a részvény technikai képében is, az árfolyam fontos szinteket tört le az elmúlt napokban, hetekben. A gyenge teljesítményre csak ráerősít, hogy a részvény kikerült az egyik legfontosabb európai benchmarknak számító Euros Stoxx 50 indexből is.