Megduplázná a szocpolt a kormány

Vágólapra másolva!
A szocpol kibővítését tervezi a kormány - tudta meg a Portfolio.hu. A lakásvásárlási támogatás összege a duplájára, több esetben ennél is nagyobb mértékben emelkedne. A lap birtokába került, még Matolcsy György miniszter által jóváhagyott előterjesztés szerint nemcsak új, de használt lakás vásárlásához is igénybe vehető lenne az állami támogatás, ez lenne a félszocpol. Emellett könnyítés, hogy egy gyerek után is lehetne igényelni a támogatást.
Vágólapra másolva!

A mostaninak a duplájára, esetenként még nagyobb mértékben emelné a kormány a szocpolt - tudta meg a Portfolio.hu. A lap egy, még Matolcsy György miniszter által jóváhagyott NGM-előterjesztés alapján azt írta: nemcsak új, de használt lakás vásárlásához is igénybe vehető lenne az állami támogatás. A használt lakások vásárlásához bevezetendő "félszocpol" az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50 százaléka lenne.

A tervek szerint a szocpolt és a félszocpolt már egy gyermek után, sőt 60 négyzetméternél kisebb, 45 négyzetméteres lakásra is igényelhetnék a családok. A támogatási összeg jelentősen emelkedne, és a maximális összeg megközelítené a korábban hatályban volt (2009-ben megszüntetett) szocpoltámogatást. Két gyermek esetén a támogatás például megközelítheti a 3 millió forintot is.

A kettő vagy több gyermeket nevelő családok a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is felhasználhatnák, és a számlákkal igazolt költségek felére igényelhetnének támogatást.

Eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett csak igénybe venni a szocpolt, és legalább 2 gyermek megszületését is vállalniuk kellett a szülőknek. A Portfoli.hu szerint legfeljebb néhány ezren vették igénybe múlt nyár óta ezt a támogatást.

A Matolcsy György által is jóváhagyott előterjesztést a kormány egyelőre nem tárgyalta meg, a dokumentum szerint azonban viszonylag gyorsan, már április 1-jétől életbe léptetnék az új szabályokat.