Nagyobb esés után 298 forint felett az euró

Vágólapra másolva!
Az euróval hétfőn már 298 forint felett is kereskedtek, tegnap meredeken esett a magyar fizetőeszköz. A keddi napot némi erősödéssel indította a forint, majd újra 298 forint fölé csúszott.
Vágólapra másolva!

A rövid reggeli erősödés után kedden reggel újra 298 forint fölé ért az euró jegyzése. Hétfőn meredeken gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. Az euróért akkor is 298 forintot is kellett fizetni, erre egy hónapja nem volt példa. A kurzus egyre közelebb kerül a 300-as szinthez, amiben a romló külpiaci hangulat mellett hazai események is szerepet játszottak.

A forint leértékelődésében a kockázatkerülés mellett hétfőn Orbán Viktor és Varga Mihály szavai is szerepet játszottak. A befektetők Matolcsy György utolsó miniszteri intézkedésének sem örültek.

Matolcsy mielőtt elfoglalta a Magyar Nemzeti Bank elnöki pozícióját - még nemzetgazdasági miniszterként - átírta a jegybank alapító okiratát, amivel tovább szélesítette az elnök jogait. Ez aggodalommal töltötte el a befektetőket, hiszen sok jót nem sejtetnek a változások.

A forint esésében szerepe van annak is, hogy a Matolcsyt váltó Varga Mihály azt mondta, a devizahitelesek megsegítésén dolgoznak. Délután Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben megerősítette, hogy a kormány folytatja a devizahitelek megmentését, és megvizsgálják a lehetőségeket, hogy miként segíthetnek azoknak, akiket eddig nem mentettek meg.

Pénteken még nem okozott eladási hullámot, hogy Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt jelölte az MNB élére, hiszen ez volt az alapforgatókönyv a piaci szereplők szerint is.

A forint úgy áll elég gyenge szinten az euróval szemben, hogy a nemzetközi tőzsdeindexek - noha hétfőn korrigáltak -, történelmi csúcsaik környékén mozognak. Ha a külpiaci hangulat nem javul érdemben a következő napokban, és a magyar fiskális és monetáris politika vezetői nem nyugtatják meg a befektetőket, akkor az euró/forint kurzus átlépheti a 300-as szintet.