Árral szemben gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A kiváló külpiaci hangulat sem tudta erősíteni a forintot, pedig a kockázati étvágy javulása segíti a feltörekvő piaci eszközöket. A forint látványosan szenved az elmúlt napokban, ami vélhetően addig nem változik meg, amíg a belföldi kockázatok aggasztják a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones ipari index kedden történelmi csúcsra erősödött, és a kockázatosabb eszközök általánosságban profitáltak a javuló külpiaci hangulatból, ám a forintot ez nem segítette. A régiós devizákkal összehasonlítva is gyengén teljesít a forint.

Az eurót szerdán reggel 298 forint közelében jegyzik, míg kedden 299,5 felett is járt a kurzus. A hét elején még 294,5-ös szinten is kereskedtek a közös európai devizával.

A befektetők attól tartanak, hogy a végtörlesztéshez hasonló lépéseket hoz a kormány a devizahitelesek megmentésére. Varga Mihály - aki Matolcsyt váltja a gazdasági minisztérium élén - tegnap azt mondta, hogy a bankszektorral közösen dolgoznak ki egy programot a devizahitelesek megsegítésére, azonban a piaci szereplők még nem fejeltették el a 2011-es végtörlesztés negatív hatásait.

A végtörlesztés szerepet játszott abban, hogy a forint 2012 elején történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, és a nagy hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítették le az országot.

Mindezek mellett az is aggodalommal tölti el a piaci szereplőket, hogy Matolcsy György vezetése alatt nagyértékben csökkenhet a jelenleg 5,25 százalékos irányadó kamatszint, és unortodox lépéseket hozhat a jegybank.

Az sem egyértelmű, hogy Varga Mihály vezetése alatt új gazdaságpolitikai irányvonal indulhat-e el. A piaci szereplők attól is tarthatnak, hogy folytatódhat a kiszámíthatatlan, unortodox intézkedések sorozata. Az újabb esetleges különadó - amit a médiapiacra vetnének ki - nem az ortodox irányba való elmozdulás felé mutat, és nem feltétlenül segíti a befektetői bizalom helyreállását.

A héten a legérdekesebb hazai makrogazdasági adat pénteken érkezik. A Központi Statisztikai Hivatal közli a felülvizsgált GDP-adatot, és a részletes bontást. A gyorsbecslés szerint 2,7 százalékkal esett vissza a GDP a tavalyi negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, 2012 egészében pedig 1,7 százalékos recesszió volt.