Íme, a tőzsdék divatdiktátorai!

2013.03.06. 11:16

Kedvező képet festenek a világ nagy ruhaipari cégek árfolyamgrafikonjai, melyek közül akad olyan részvény is, amelyik hónapok óta újabbnál újabb történelmi csúcsot dönt.

NEXT (London): Megtorpanni látszik

A brit Next árfolyama folyamatosan történelmi csúcsokat dönt az utóbbi hónapokban. A cég számára jelenleg a 4247 pennys (42,5 fontos) szint jelentette a megállót, ha sikerülne ismét fölé kerülnie, akkor 4600 pennyig is elmehetne a kurzus. Kedvező jelzés az MACD indikátor emelkedő trendje is. Egyelőre lepattant a csúcsszintről az árfolyam. Az MACD nem régiben eladási jelzést adott, valamint az RSI indikátor is csökkenő trendben mozog az utóbbi napokban. Amennyiben tartósan lefordul a 4247 pennys szintről, akkor egészen 4028 pennyig, a 76,4-es Fibonacci szintig zuhanhat az árfolyam, ahol jelenleg az 50 napos mozgóátlag is húzódik.

A Next árfolyama (London)

Forrás: [origo]

MICHAEL KORS (NYSE): Tart a trendvonal

Rövid távon emelkedő trendben mozog a Michael Kors kurzusa. A részvény ugyan a 65 dolláros szintről lecsorgott, de az emelkedő trendvonal segít rajta. Ha felpattan az árfolyam, akkor van esély arra, hogy a 65 dolláros korábbi történelmi csúcsot vegye célkeresztbe. Az 50 fölött mozgó RSI jó ómen. Az MACD eladási szignálja óvatosságra intő jel. Ha esni kezd a papír és törik az emelkedő trendvonal, akkor 57,5 dollárnál lévő szint lehet támasz. Később az 56 dollárnál húzódó 50 napos mozgóátlag segíthet a papíron. Mélyebb zakó esetén 50 dollár körül a 200 napos mozgóátlag lehet fontos menedék.

A Michael Kors árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

AMERICAN EAGLE OUTFITTERS (NYSE): Impozáns megindulás

A 21,5 dolláros ellenállás fölé nézett ki a héten az American Eagle Outfitters árfolyama. Ha sikeres lesz a kitörés, akkor első körben 23 dollárig is eljuthat, később pedig a 24 dollár körüli szeptemberi csúcs is elérhető lehet. Az MACD vételi szignálja és az RSI emelkedő trendje megerősíti az árfolyam mozgását. Amennyiben fals lenne a kitörés és visszaesne a 200 napos mozgóátlagra a részvény, akkor sem feltétlenül lenne minden veszve, hiszen az 50 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal a papír segítségére siethet. Ha viszont azok nem tartanak ki, akkor 18,5 dollár alá is benézhet a részvény.

Az American Eagle Outfitters árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.