Orbán: Óvatosan a devizatartalékkal

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök Varsóban arról beszélt, hogy 2020 előtt nem lesz euró Magyarországon. A devizatartalék ügye a jegybankelnök hatásköre, de szerinte óvatosan kell vele bánni.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem látni, milyen utat választ Európa, nem lehet biztosan tudni, hogy növekszik vagy csökken az euróövezeti tagországok száma, ezért nem világos az sem, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás jelenti-e a jobb megoldást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy varsói előadásában.

Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban miden esetben el kellett halasztani - emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 2020 előtt nem lát lehetőséget a csatlakozásra. Beszédében a miniszterelnök bírálta az euróövezeti válság uniós kezelését.


Újságírók előtt Orbán Viktor a devizatartalékok óvatos kezelésének fontosságát hangsúlyozta: "Ebben nagy óvatossággal kell eljárni. Ez nem is a miniszterelnök feladata. Egy olyan nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar (...), nagy óvatossággal kell kezelni a devizatartalékokat". Hozzátette, a devizatartalék kezelése a jegybankelnök hatáskörébe tartozik.


A Népszabadság szerdán írt arról, hogy a kormány újabb devizahiteles-mentőcsomagot tervez, a 90 napon túl tartozók megmentésére. A jegybank a kereskedelmi bankok devizaszükségletét a devizatartalék terhére elégíthetné ki, írta a lap.