Új devizahiteles-mentő csomag jöhet

Vágólapra másolva!
A Népszabadság és a Magyar Nemzet is úgy tudja, hogy új csomagot készíthet elő a kormány a devizahitelesek megmentésére. A célcsoport a nagy hátralékban lévők lennének, a megoldás a hitel forintosítása lehet.
Vágólapra másolva!

Újabb devizahiteles-mentő csomagot készítene a kormány - írta a Népszabadság és a Magyar Nemzet is. Előbbi lap arról írt, hogy amint felállt a Varga Mihály által átvett minisztérium, leülnének a bankokkal egy újabb csomagról tárgyalni.

A legnehezebb helyzetben lévő adósokon segítene a kormány, azokon, akik legalább 90 napos késedelemben vannak a hiteleikkel. Jelenleg 100 ezer ilyen devizahiteles van.

Mindkét lap arról írt, hogy a devizahitelek forintosítása jelentheti a megoldást. Az érintettek devizahitelét átváltanák forintra, majd ennek egy részét elengednék. A bankok a veszteség egy részét leírhatnák a bankadóból.

A műveletet a jegybank támogathatja a devizatartalékkal, ahogyan azt a végtörlesztésnél is tette. A bankok devizaforrást kaptak a tartalék terhére, így forintjukat euróra válthatták.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy Matolcsy György, az új jegybankelnök Thomas Jordannal, a svájci jegybank elnökével tárgyalna, hogy a svájci frankban felvett hiteleket forintra vagy euróra váltsák.