Matolcsy emberei elfoglalják a jegybankot

Vágólapra másolva!
Nyolc bizalmi embert már áthozott a jegybankba Matolcsy György elnök a korábbi munkahelyéről, a Nemzetgazdasági Minisztériumból.
Vágólapra másolva!

Kezd kirajzolódni, hogyan alakítja át Matolcsy György hétfőn kinevezett jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bankot.

A jegybank igazgatósága mai ülésén új szervezeti és működési szabályzatot fogadott el, melynek keretében öt új posztot hoztak létre. Az ötből hármat olyanok kaptak meg, akik Matolcsy közvetlen környezetéhez tartoztak az elmúlt közel három évben, amíg Matolcsy nemzetgazdasági miniszter volt.

Nagy Róza irányította az NGM-et közigazgatási államtitkárként, mostantól az újonnan létrehozott pozícióba ült át, főigazgató lett belőle. Mint megírtuk, Matolcsy odaadhatja neki azt a jogkört, hogy embereket rúgjon ki és vegyen fel, illetve hogy döntsön a bérekről. (Korábban nem az ő neve merült fel leendő főigazgatóként.) Nagy Róza az NGM-ben ténylegesen az intézmény elsőszámú irányítója volt, így a személyi döntésekben is nagy szava volt.

Csizmadia Norbert lesz a költségvetési koordinációért felelős ügyvezető igazgató. Csizmadia előéletéről annyit érdemes tudni, hogy geográfus, de Cséfalvay Zoltán, az NGM egyik államtitkára belső köréhez tartozik. Csizmadia tavaly államtitkár lett az NGM-ben, tervezéskoordinációért felelt, és alá tartozott a Matolcsy által megálmodott és létrehozott, az NGM keretében működő tervhivatal is. Forrásaink elmondása szerint Csizmadia költségvetési politikával vajmi keveset találkozott pályafutása alatt.

Palotai Dániel a monetáris politika megvalósításáért lesz felelős ügyvezető igazgatóként. Palotait Matolcsy vitte át még 2010 közepén az MNB-ből az NGM-be, makrogazdasági főosztályvezető volt. Ő az, akit úgy jellemeznek forrásaink, hogy bármikor elment az ember az NGM épülete mellett este nyolckor, egy irodából mindig fény szűrődött ki, Palotai Dánieléből.

Két ügyvezető igazgatói posztot olyanok töltenek be, akik már eddig is a jegybankban dolgoztak. Nagy Márton a pénzügyi stabilitásért felelt igazgatóként, most megkapta hozzá a hitelösztönzést is, Palotaihoz hasonlóan őt is jó szakembernek tartják.

Sándor György az intézmény működtetéséért volt felelős, a jövőben is ez lesz a dolga.

Matolcsy más posztokra is kipróbált embereit hozza. Balog Ádám, Matolcsy jobbkeze lett a jegybank egyik alelnöke. Wiedermann Helga kabinetfőnökből titkárságvezető lett az MNB-ben. Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkári munkáját hagyja ott, és lett az MNB monetáris tanácsának tagja. Az NGM sajtófőnökei közül is ketten a jegybankban kötöttek ki: Hergár Szabó Eszter és M. Csorba Viktória is az MNB-ben dolgozik ezután információink szerint.