Újra kapós lett a Gazprom

Vágólapra másolva!
10 év után először vette fel portfólióiba a világ legnagyobb földgáz kitermelőjének számító Gazprom részvényeit a Prosperity Capital Management alapkezelő. A befektetőház a legjobban teljesítő oroszországi befektetőnek számít, így jól ismerheti az orosz terepet. A részvényeket azért kedvelhették meg újra a szakértők, mert úgy vélik, az orosz kormány erőteljes nyomás gyakorlásával kikényszeríti a Gazprom transzparensebb és hatékonyabb működését, ami a részvényárfolyamok emelkedéséhez fog vezetni.
Vágólapra másolva!

Egy évtized után vásároltak újra Gazprom részvényt a Prosperity Capital Management alapkezelő szakemberei. A befektetőház sikeres oroszországi alapjaival rendre messze felülteljesítette a piacot az utóbbi években, így jól ismerhetik az orosz viszonyokat. A PCM-nél most úgy vélik, hogy kedvező folyamatok indulhatnak el a társaságnál, melyeket az orosz kormány fog kikényszeríteni. Ez pedig a részvények jelentős felértékelődési lehetőségével kecsegtet.

Az orosz kormány 62,3 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban, ráadásul a költségvetés bevételeinek több mint 50 százalékát az olaj és gázkitermelésből származó pénzek adják. Ebből az okból kifolyólag ez a tevékenység kiemelt fontosságúnak számít az országban.

Forrás: [origo]

A Putyin vezette kormány számára ezért rendkívül fontos a Gazprom hatékony, átlátható működése. Az elnök arra szólította fel a vállalat vezetőit, hogy a piacvezető szerepük fenntartásáért minden tőlük telhetőt tegyenek meg. Többek között reagáljanak gyorsan a piaci folyamatok változására, és hatékonyabban tárgyaljanak a partnereikkel.

Az alapkezelőnél úgy gondolhatják, hogy Putyin szavai a rendkívüli befolyása miatt elérik céljukat. Így a PCM számára elegendőnek bizonyult a kormány erős elkötelezettsége a cég iránt ahhoz, hogy újra megvásárolják a Gazprom részvényeit. A szakértők további pozitívumnak értékelhetik, hogy a vállalat ebben az évben euró alapú kötvények kibocsátásával kíván forrást bevonni, amire tavaly július óta nem volt példa.

A hírekre kisebb gyengüléssel reagáltak a Gazprom részvényei, melyek 0,9 százalékos mínuszban forognak Londonban A papírok egyébként az utóbbi két évben 37 százalékot vesztettek értékükből, ami a befektetők számára még vonzóbbá teheti azokat.

Gazprom (London)

Forrás: [origo]