Átmentek a teszten az amerikai bankok

Vágólapra másolva!
Pozitív eredményeket hozott a Fed tegnap nyilvánosságra hozott stressztesztjének eredménye. Ezek szerint a vizsgált 18 pénzintézetből 17 megfelelt az előírt követelményeknek, és az előírt minimum szint felett tudná tartani tőkemegfelelését. A legnagyobb bankok közé tartozó Morgan Stanley és Goldman Sachs eredménye azonban nem lett túl acélos, emiatt kisebb esést szenvedtek el a részvények zárás után.
Vágólapra másolva!

Kedvező képet fest az amerikai bankok pénzügyi helyzetéről a Fed tegnap nyilvánosságra hozott stressztesztje. Eszerint a vizsgált 18 legnagyobb pénzintézetből 17 túl tudna élni egy mély válságot, és a tőkemegfelelési mutató (Tier-1 ráta) az előírt 5 százalékos minimum szint felett tudná tartani.

A főbb bankok közül a Morgan Stanley tőkemegfelelése egy súlyosabb válság esetén a 5,7 százalékra esne, míg a Goldman Sachs-é 5,8 százalékot tenne ki. Csupán az állami többségi tulajdonban álló Ally Financial nem tudna megfelelni az előírt feltételeknek, mivel a tőkeellátottsági rátája a küszöböt jelentő 5 százalék alá zuhanna.

A Fed közlése szerint 12,1 százalékos, rekordot jelentő munkanélküliségi ráta és egy mélyebb recesszió forgatókönyve esetén a 18 pénzintézet együttes vesztesége 462 milliárd dollárt tenne ki, és az aggregált Tier-1 rátájuk a jelenlegi 11,1 százalékról 7,7 százalékra esne 2014 végéig.

Azt, hogy a kiválasztott pénzintézetek közül szinte az összes átment a teszten, pozitívan értékelik a szakértők, és az utóbbi időszakban bevezetett szigorítások sikereként könyvelik el. Ez annak is köszönhető, hogy a 2008-2009-es válság után az amerikai szabályozó hatóságok előírták a bankoknak, hogy nagyobb tartalékot képezzenek az eredményeikből, hogy egy újabb recesszió esetén ne az adófizetők pénzéből kelljen őket megmenteni. Emiatt a vizsgált bankok tőkeellátottsága csaknem megduplázódott, és a 2009 első negyedévében mutatott 420 milliárd dollár után 803 milliárd dollárt tett ki 2012 második negyedévében.

Mi az a Tier-1 ráta?

Az utóbbi évek válságainak tapasztalatai alapján a nemzetközi szabályozó hatóságok törvényekben határozták meg a bankok minimális tőkeelátottságát. Ennek mérésére az egyik legelterjedtebb mutató a Tier-1 ráta. A mutatót az alapvető tőkeelemek és a kockázatokkal sőlyozott eszközérték hányadosaként számítják ki, melynek az a logikája, hogy minél nagyobb a magas kockázatú eszközök aránya a bank mérlegében, annál magasabb tőkének kell fedezetül állnia velük szemben a forrás oldalon.

Az alapvető tőkeelemek a részvények piaci értéke és az eredménytartalék összege adja ki.

A kockázatokkal súlyozott eszközértéket másnéven teljes tőkekövetelménynek nevezik, ami a hitelezési kockázatok tőkekövetelményének, a piaci kockázatok tőkekövetelményének és a működési kockázatok tőkekövetelményének az összegéből tevődik össze.


A Fed tesztje során szimulált válság alatt a bankok számára a legnagyobb veszteséget a lakáshitelek okoznák, melyeken 97,3 milliárd dolláros mínuszt szenvednének el a pénzintézetek. Ezután a legnagyobb "csapást" a hitelkártyákon elszenvedett veszteségek mérnék a társaságokra, 87,1 milliárd dolláros mínusszal.

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs nem túl acélos eredményeit látva a vállalatok részvényei 1,6 százalékot, illetve 1 százalékot estek piaczárás után.

Morgan Stanley (NYSE)

Forrás: [origo]

Goldman Sachs (NYSE)

Forrás: [origo]