Már az arannyal sem tud keresni a guru

Vágólapra másolva!
Idén már több mint negyedét elveszítették pénzüknek azok a befektetők, akik John Paulson aranyalapjába fektették megtakarításaikat, csak februárban 18 százalékos mínuszt hozott össze a neves hedge fund guru alapja.
Vágólapra másolva!

Nem szerepelnek jól a milliárdos hedge fund guru, John Paulson alapjai. Az arany idei mélyrepülésével a sárga fémbe fektető alapok is gyengén teljesítenek, Paulson befektetése idén már 26 százalékot zuhant, amiből 18 százalékos bukót az előző hónapban hozott össze. A menedzser a 900 millió dolláros alapja főként fizikai aranyvásárlással, valamint származékos pozíciókon keresztül próbált a nyersanyag mozgásából profitálni.

A guru fő alapja, az Advantage is gyenge februárt zárt, mivel az arany és az aranybánya részvények rosszul teljesítettek és ezen az alapon keresztül is rendelkezett kitettséggel az alapkezelő a nyersanyag felé. Paulson még 2012 végén abban bízott, hogy a nemesfémek a következő öt évben jól szerepelnek majd, messze túlszárnyalva az összes többi stratégiát. Hosszabb távon igaza is lehet a menedzsernek, de a kezdés mindenesetre rosszul sikerült.

A Bloomberg információi szerint Paulson nem veszítette el hitét az aranyban, mivel a jegybankok élénkítési programjai tovább növelik majd a pénzmennyiséget, ami kedvezhet a nyersanyagpiaci befektetéseknek.

A guru meggyőződését jól jelzi, hogy a saját pénzének jelentős részét, mintegy 85 százalékot arany alapú befektetésekben tartja, erről még februárban egy konferencián beszélt New Yorkban.

Az arany nagyjából 1,5 éve nem tudott új csúcsot ütni, azóta egy tágabb értelemben vett sávban oldalazgat. Az aranybánya részvényekbe fektető ETF-ek, mint a GDX is az arany történelmi csúcsa óta már inkább csökkenő trendben mozog.

Forrás: [origo]

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.



Nem teljesítettek jól Paulson alapjai 2012-ben és idén sem muzsikálnak fényesen. Az Advantage és az Advantage Plus tavaly 19 és 14 százalékos veszteséget ért el, idén pedig rendre 4,7 és 3,4 százalékos mínuszt mutatnak a befektetések. Leginkább az eurózóna válságának és az arany emelkedésében bízott a guru, de egyelőre úgy fest, ez nem jött be.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.