Orbán katonái kerültek a jegybankba

Vágólapra másolva!
Az Economist szerint Simor András elismert elnök volt, Matolcsy György ezzel szemben csak egy újabb Orbánhoz hű vezető azok sorában, akiket formálisan független intézmények élére neveztek ki.
Vágólapra másolva!

Rövid, összefoglaló cikket közölt az Economist brit hetilap Matolcsy György jegybanki kinevezéséről. Az Orbán katonái című cikkben Mujtaba Rahman az Eurasia kutató-elemző központ közgazdásza nevezi "Orbán egyik leghűségesebb katonájának" Matolcsy Györgyöt, aki véleménye szerint teljesen szétrombolta a kormány gazdaságpolitikai hitelességét. Most pedig azt kockáztatja, hogy ugyanezt teszi a monetáris politikával is - mondja Rahman. A lap hozzáteszi: Matolcsy konzervatív, felelős monetáris politikára tett ígéretet.

A cikk összefoglalja, hogy a magyar gazdaság negatív eredményeit (recesszió, beruházások elmaradása, hitelezése közel leállása), majd ismerteti, hogy ezzel szemben a csökkenő államadósságot, stabil államkötvénypiacot lehet felhozni érvként. Igaz, teszi hozzá az Economist, ezek valószínűleg nem a növekvő bizalomnak, csupán a nemzetközi piacokon lévő nagyobb pénzmennyiségnek köszönhetőek.

A lap szerint Simor András elismert elnök volt, ezzel szemben Matolcsy György csak egy újabb Orbánhoz lojális vezető azok között, akiket formálisan független intézmény élére neveznek ki.