Keservesen indulhat az év az autóiparban

Vágólapra másolva!
Kritikus első negyedév várható az európai autóiparban a német Continental szerint, ők is inkább az ázsiai és az amerikai piacok erejében bíznak. A társaság a héten tette közzé 2012-es számait, amivel pozitív meglepetést tudott okozni a részvényeseinek.
Vágólapra másolva!

Nem várható nagy fellendülés az év első felében az európai autópiacon - véli a kontinens második legnagyobb gumigyártójának tekinthető Continental. A 2012-es eredményeit csütörtökön közzétevő vállalat szerint főleg az első negyedév lehet kritikus, ahol ők a bevételük 1-3 százalékos visszaesését várják.

A társaság, ahogy a többi európai autóiparban érdekelt cég, valamelyest képes kivédeni az európai keresletgyengülés okozta veszteségeket, főleg az amerikai és ázsai piacokon tapasztalható nagyobb érdeklődés miatt.

Forrás: [origo]

Az európai autóipari-kereslet agóniája hosszabb ideje tart már és nyomokban sem közelíti meg az USA-ban tapasztalt élénküliés ütemét. Legutóbb éppen a Fiat elnöke szólalt fel az EU országainak megszorító intézkedései ellen, hozzátéve, hogy lényegében megfojtják a teljes autópiacot ezzel.

A Continental némileg jobb helyzetben van, mint a nagy autógyártó cégek, nem kényszerül sem gyárbezárásokra, sem dolgozóinak munkaidő-csökkentésére. A gumigyártással és az autóipar számára alkatrészek gyártásával foglalkozó cég továbbá értékesítésének élénkülését is prognosztizálja az év második felében a gyenge évkezdet után.

A társaság egyébként kedvező jelentést tett közzé csütörtökön, az árbevétel lényegében megegyezett az elemzői konszenzussal, míg a nettó eredmény területén bőven sikerült meghaladni azokat, továbbá az osztalék mértékét is jelentősen megemeli a vállalat. A Continental a 2012-es üzleti év után 2,25 eurós osztalék fizetését tervezi részvényenként a 2011-es 1,5 euró után.

A kedvező jelentésre az árfolyam is jól reagált, összesen a héten már több mint 10 százalékot emelkedett a papír.

A Continental árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]