Masszív gazdasági növekedést jósol a guru Amerikának

Vágólapra másolva!
Megduplázta a decemberi növekedési prognózisát a PIMCO, a világ legnagyobb kötvényalapkezelője. A Bill Gross által vezetett cég szerint 3 százalékot is bővülhet idén az amerikai gazdaság, holott pár hónappal korábban csak 1,25-1,75 százalék körüli növekedést jósolt. De Gross mellet több alapkezelő is optimistán látja az amerikai gazdaság helyzetét.
Vágólapra másolva!

Akár 3 százalékos reál GDP növekedést is elérhet idén az USA a világ legnagyobb kötvényalapkezelője, a PIMCO szerint. A társaság vezetője, Bill Gross a Bloombergnek adott interjújában beszélt arról, hogy a decemberi 1,25-1,75 százalékos növekedési várakozásukat 3 százalékra emelik.

Gross szerint a leginkább a lakáspiac fellendülésének köszönhető, hogy akár nominálisan 5 százalékos bővülést is összehozhat idén az Egyesült Államok.

Bill Gross nincs egyedül az optimisták táborában, a BlackRock alapkezelő vezetője, az Appoloosa Management alapkezelő első számú embere és a Carlyle Group vezére is pozitívan tekint az idei évre. A szakértők szerint erős az amerikai bankrendszer, erősödik a lakáspiac és az olcsó földgáz miatt jó helyzetben van az USA. Például a vegyipari cégeknek komoly versenyelőnyük lehet az energiaárak miatt.

A Fed kötvényvásárlási programjairól is megkérdezték Grosst, aki szerint még 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta esetén sem biztos, hogy visszavonják vagy lezárják a jelenleg futó havi 85 milliárd dolláros programot. Mint azt a Fed korábban jelezte, 6,5 százalékra szeretnék levinni a munkanélküliségi rátát, úgy hogy az inflációt nem engedik elszabadulni.

Pénteken egyébként egy kiugróan jó munkaerőpiaci adat is napvilágot látott. 7,9 százalékról 7,7 százalékra esett vissza a munkanélküliségi ráta ráadásul a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma is a várt fölött tudott bővülni.

Forrás: [origo]