Lehull a lepel, íme Buffett kedvenc befektetései

Vágólapra másolva!
A világ egyik leggazdagabb emberének cége, a Berkshire Hathaway közzétette azt a listát, mely azokat a vállalatokat tartamazza, melyekben legnagyobb mértékben növelték részesedését tavaly. A riportokból kiderült, hogy a milliárdos guru és elemzőcsapata mely részvényektől vár kiemelkedő teljesítményt, és hogyan vélekedik az egyes vállalatokról. A befektetők így kiváló képet kaphatnak arról, mely vállalatok részvényeit tartja vásárlásra érdemesnek az "Omahai Bölcs".
Vágólapra másolva!

Warren Buffett milliárdos befektető leginkább sikeres befektetéseiről híres, aki hosszútávon nagy felértékelődési potenciállal kecsegtető részvényekbe szeret fektetni. Stratégiájának sikerét jól jelzi, hogy a 82-éves üzletember a világ egyik leggazdagabb emberének számít. A Marketwatch most a napokban közzétette azt, amire a legtöbb piaci szereplő kíváncsi, hogy melyek voltak Buffett cégének, a Berkshire Hathawaynek a tavalyi évi legnagyobb befektetései.

1. Ezek szerint az üzletember a Wells Fargóban meglévő 7,6 százalékos részesedését 8,7 százalékra növelte 2012-ben, amivel a bank legnagyobb részvényesévé lépett elő. A Berkshire elnöke azzal indokolta a vásárlást, hogy a pénzintézet gyorsjelentései erősek voltak, tőkeellátottsága rendkívül magas, ami további növekedési lehetőséget rejt a cég számára.

Wells Fargo (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

2. A General Motors papírjai is vonzóak Buffett számára, ezért 25 millió darabot vásárolt belőlük tavaly a guru, ami a cég összes papírjának közel a 2 százalékát teszi ki. A GM a 2010-es csődje, és állami megsegítése után erőteljes fejlődésnek indult, és növelni tudta piaci részesedését. Ráadásul az autóipari vállalat a gépjármű modelljeinek 70 százalékát átalakítja a következő másfél évben, és modernebb típusokkal fog előállni.

General Motors (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

3. A DirectTV részvényeit nem Buffett választotta, hanem a két legfőbb tanácsadójának tekintett Todd Combs, és Ted Weschler. A Berkshire-hez az elmúlt két évben csatlakozott két szakember a DirectTV összes részvényének 2,4 százalékát vásárolta fel az általuk kezelt portfóliókba. Buffett maximálisan megbízik bennük, mivel a szakértők befektetései kétszámjegyű profitokat termeltek tavaly.

DirectTV (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

4. Szintén Ted Weschler-hez köthető, hogy a Berkshire Hathaway a DaVita Healthcare Partners legnagyobb részvényesévé vált 15,7 százalékos tulajdoni hányadával. Az egészségipari vállalat stabil készpénzáramlással rendelkezik, novemberben 4,7 milliárd dollárért kebelezte be a Healthcare Partners-t, Amerika egyik legnagyobb egészségügyi cégét. A DaVita sikere a részvényárfolyamokban is tükröződik, melyek 37 százalékot meneteltek 2012-ben.

DaVita Healthcare Partners (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

5. Amerika egyik legnagyobb olajfúró eszközöket gyártó vállalata, a National Oilwell Varco is felkerült tavaly Buffett portfóliójába. A befektető 5,3 millió darab részvényét vásárolta meg a társaságnak, ami az összes papír 1,2 százalékát teszi ki. Az olajipari cég termékei iránt a válság alatt visszaesett a kereslet, ami mostanában újra megélénkülni látszik. A 2011-es 10,2 milliárd dollár után tavaly már 11,9 milliárd dollár értékben futottak be hozzájuk megrendelések.

National Oilwell Varco (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

6. Az IBM szintén a befektető fókuszába került tavaly, az elektronikai cég részvényeinek 0,4 százalékát vásárolta fel a Berkshire 2012-ben, amivel 6 százalékos tulajdonosnak számít. Buffett nagyon meg van elégedve az IBM menedzsmentjével, akiket a vállalat pénzügyeinek kiváló kezeléséért és értékteremtő felvásárlások megvalósításáért dicsért a guru.

IBM (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]