Tarthatatlan, amit az OMV művel

Vágólapra másolva!
Már csak tartásra ajánlja az OMV részvényeit a francia Société Générale elemzője a korábbi vétellel szemben, ami annak tudható be, hogy túl sokat, közel 20 százalékot emelkedett az olajpapír árfolyama az elmúlt 3 hétben. A friss 37 eurós célárfolyammal számolva sem látni jelentős növekedési potenciált a részvényben.
Vágólapra másolva!

Tartásra vágta vissza az OMV részvényére megfogalmazott ajánlását a Société Générale elemzője az eddigi vételről, miután az olajipari társaság részvénye mintegy 18 százalékot emelkedett közel három hét leforgása alatt. Ezzel csaknem 16 százalékkal sikerült felülmúlnia az európai integrált olajipari részvényeket tömörítő indexet.

A szakértő továbbra is kitart amellett a véleménye mellett, hogy az OMV sikeresen véghezviszi a strukturális változtatásokat, aminek eredményeképp az elkövetkezendő években növeli olajtartalékait, kitermelését illetve osztalékát is. Utóbbi összege a 2012-2015-ös időszakban évente átlagosan 8 százalékkal emelkedhet, míg korábban, 2007 és 2011 között 3 százalékos csökkenéssel kellett szembenézniük a befektetőknek.

A Sociétét Générale elemzője két módszert is alkalmazott a célárfolyam meghatározásához. Egyrészt az olajiparban használt EV/DACF mutató alapján határozott meg 39,5 eurós célárfolyamot, valamint a diszkontált cash flow módszer alkalmazása során 34,4 eurós célárat kapott. A kettő átlagából adódik a 37 eurós friss célárfolyam, ami ugyan meghaladja a korábbi 35,7 eurós értéket, de csak 5,5 százalékos felértékelődési potenciált jelent a pénteki záróárhoz képest. Az elemző véleménye szerint kedvezőbb beszállási pont is adódik majd az OMV részvényébe, mint a mostani.

Forrás: [origo]

A friss elemzés szerint a barents-tengeri fúrások eredménye lehet az OMV katalizátora rövid távon, amely a harmadik negyedévben várható a Société Générale szerint. Kockázatot pedig a nyersolaj árfolyamának nagymértékű csökkenése, illetve a túl drága akvizíciók jelenthetnek.

Jelenleg a Bloomberg által összegyűjtött elemzői vélemények konszenzusa 31,38 eurós célárfolyamot fogalmaz meg, így nem csoda hogy az OMV részvénye 2 százalékos csökkenéssel reagált a bejelentésre.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]