Kifakadt a bankvezér: Magyarország egy rémálom

Vágólapra másolva!
Rémálomnak nevezte a magyar üzleti környezetet a CIB anyabankjának vezérigazgatója a vállalat negyedéves gyorsjelentését követő elemzői tájékoztatón. Agresszív és jelentős átalakításokat terveznek Magyarországon a Reuters tudósítása szerint, a cél pedig az, hogy leépítsék itteni pozícióikat. Az elemzői konszenzusnál ugyan jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő Olaszország legnagyobb bankja, az Intesa Sanpaolo, de még így is veszteséges volt a pénzintézet a negyedik negyedévben. A vállalatnak súlyos eurómilliós veszteségeket kellett elszenvednie értékvesztési leírások miatt és a nagy céltartalékolás révén.
Vágólapra másolva!

17:15

Igen erőteljes jelzést küldött az Intesa vezérigazgatója a bank mai gyorsjelentését követően. A CIB anyabankja csökkenteni szeretné magyarországi kitettségét, hiszen az ország a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek számára valóságos "rémálommá változott".

A legnagyobb olasz bank Magyarországon 279 millió euró veszteséget szenvedett el a tavalyi negyedik negyedévben, amit elsősorban a magasabb hitelezési céltartalékképzés magyarázott. A kedvezőtlen tendenciák miatt igen jelentős és agresszív átalakításokat terveznek. Egy csapatot már Magyarországra küldtek, melynek feladata a bank itteni jelenlétének csökkentése lesz.

Az elemzői tájékoztatón Enrico Cucchiani később már csak annyit tett hozzá, hogy egyáltalán nem találja túlzónak az országgal kapcsolatban mondottakat.

15:00

Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja, az Intesa Sanpaolo 83 millió eurós veszteséget szenvedett el a tavalyi év utolsó három hónapjában, ami pozitív meglepetést okozott, mivel a szakértők 121,6 millió eurós mínuszra számítottak. A bank 4,49 milliárd eurós bevételt ért el a negyedik negyedévben, ami meghaladta a 4,2 milliárd euróra vonatkozó elemzői várakozásokat.

Az eurómilliókat kitevő veszteséget leginkább a Telecom Italia anyacégében, a Telcoban meglévő részesedésükön elszenvedett 107 millió eurós értékvesztés okozta, valamint vaskos tartalékot is kellett képezniük a nem teljesítő hitelek okozta veszteségek fedezésére is. Utóbbi tétel 1,46 milliárd eurót tett ki.

A vállalat a negyedik negyedévben 11,2 százalékos Tier-1 tőkemegfelelési rátát tudott felmutatni a harmadik negyedévi 11,1 százalékos után, amivel bőven teljesíti a 8 százalékos minimumra vonatkozó szabályozói előírást.

A bank 2012 negyedik negyedévében jelentősen felhizlalta az olasz államkötvény portfolióját, szeptember végén még csak 8 milliárd eurónyi állampapírja volt a pénzintézetnek, míg év végén már 57 milliárd euróra rúgott az összeg.

A társaság 2012-es nyeresége 1,6 milliárd eurót tett ki a 2011-es 8,2 milliárd eurós mínusz után, amikor 10,1 milliárd eurós értékvesztési leírást kellett végrehajtania a CIB anyabankjának különböző eszközökön.

A bank vezérigazgatója, Ebrico Tommaso Cucchiani közölte, a továbbiakban jelentős mértékű költségcsökkentő intézkedésekkel és a hálózat átszervezésével kívánja erősíteni a vállalat pénzügyi helyzetét. A társaság javítani szeretne a portfoliójában lévő eszközök minőségén is.

Ezen túl a menedzsment közlése szerint a bank 5 eurocentes részvényenkénti osztalékot fog fizetni a tavalyi évre, ami egybevág az elemzői konszenzussal. Ha minden jól megy, akkor a 2013-as év után is szeretnék fenntartani a papíronkénti 5 eurócentes kifizetést.

A bejelentésekre 1,8 százalékos emelkedéssel reagáltak az Intesa Sanpaolo részvényei, de némi lecsorgást lehetett látni a megugrás után.

Intesa Sanpaolo (Milánó)

Forrás: [origo]