Tegnapi lejtmenetét kezdte folytatni ma is a magyar részvényindex, melyet leginkább az OTP esése taszít mélyebbre. A főbb papírok közül a Richter annak ellenére gyengül, hogy a gyógyszercég hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá egy finn társasággal. A forint szintén továbbra sem bír talpra állni, és új kilenchavi mélypontot ütött az euróval szemben. Európában egyelőre nincsenek nagyobb mozgások, a befektetők vélhetően a német Bundesbank éves jelentésének közzétételére, valamint a délelőtti spanyol és olasz kötvényaukciók eredményére várhatnak.

Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Folytatta csúcstámadását az S&P 500, ereszkedik Ázsia

Újabb mélyponton a forint

Nem tudja korrigálni tegnapi esését a magyar részvényindex, mely nyitás után újra lefelé indult el, és 0,7 százalékos mínuszban mozog. A magyar benchmark ezzel kissé lemaradt régiós társaitól, a szomszédos piacokon ennél mérsékeltebb ereszkedéseket lehet látni.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP további mélyrepülése húzza lejjebb, a bankpapír ugyanis folytatja tegnapi esését, és már 1,3 százalékot veszített értékéből. Az OTP gyenge teljesítményében a forint mélyrepülése játszhatja a legnagyobb szerepet.

A Richter 0,3 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a gyógyszercég egy széleskörű hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá az Oriont Corporation-nel közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása céljából.

A Magyar Telekom szintén lefelé indult el, miután 342 forintra csökkentette a papírokra vonatkozó célárfolyamát az HSBC elemzője. Az ajánlás továbbra is alulsúlyozás. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy tegnapi ülésen cáfolta, hogy az állam mobilszolgáltatót vásárolna - írja az MTI. Különböző hírportálok az elmúlt hetekben számoltak be róla, hogy kormányközeli források szerint mintegy 200 millió euróért megvenné az állam a Vodafone hazai érdekeltségét.

A MOL egyelőre nem mutat jelentősebb elmozdulást, az Egis pedig 0,3 százalékot tudott emelkedni.

Forrás: [origo]

A forint továbbbra sem bír talpraállni, és már a 304-es szintet ostromolja az euróval szembeni árfolyama. A jegyzés ezzel új, kilenchavi mélypontjára került. A dollár/forint árfolyama 233,7-nél, a svájci franké 246-nál mozog.

A hazai fizetőeszköz pocsék teljesítménye mögött az állhat, hogy a jegybank függetlenségét és szakmaiságát alapvetően fenyegető lépésnek tarthatják a meghatározó külföldi intézmények a jegybank vezetésében és szervezetében viharos gyorsasággal levezényelt drasztikus átalakításokat.

A forint számára további rossz hír, hogy 2006 óta nem látott mélypontjára, 2,8 százalékra esett vissza februárban az infláció, miközben az elemzők 3,1 százalékos áremelkedésre számítottak. Ezzel megnyílhat a tér a monetáris tanács számára a további kamatvágás előtt, ami forintgyengítő hatású lehet.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Várakozó állásponton Európa

Az ázsiai tőzsdék esése után vegyesen, tegnapi záróértékük közelében nyitottak az európai részvényindexek. A befektetők kissé óvatosabbak lehetnek a német Bundesbank szokásos éves jelentésének közzététele előtt. Ezen kívül olaszország és Spanyolország is kötvényaukciót fog tartani, melynek során az olaszok 7-8 milliárd eurónyi, a spanyolok pedig 4,5-5,5 milliárd eurónyi forrást kívánnak bevonni rövid lejáratú kötvények eladásából.

A német fogyasztói árindex februári alakulása nem okozott meglepetést, mely éves alapon másfél százalékot növekedett februárban, ami megegyezett az elemzői várakozásokkal.

A londoni FTSE 64 hónapja nem látott magasságokban mozog, és a lélektani 6500 pontos szint fölött található.

Forrás: [origo]

A Commerzbank 2,6 százalékos ugrásával segíti a német DAX-ot, mivel 5 milliárd font értékű eszközeladást tervez a bank Nagy-Britanniában, ami a pénzügyi válság óta a legnagyobb értékű hitelek eladását jelentené. Az ingatlanhitelek vásárlói olyan ingatlanbefektetési alapok lehetnek, mint a Blackstone, Lone Star, vagy akár a Starwood Capital.