Az osztrák bankok nem ijedtek meg Orbántól

A magyarországi pénzintézetek osztrák anyabankjai szerint nem kell kétségbe esni Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijelentéseitől, amelyben a magyar bankrendszeren belüli magyar tulajdonhányad növelését nevezte kívánatosnak. Az osztrák bankok szerint kevés konkrétum hangzott el, ráadásul a miniszterelnök már korábban is beszélt erről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) keddi, Gazdasági évnyitó című fórumán a kormányfő elmondta: nem egészséges, hogy a magyar bankrendszer tekintélyes része külföldi kézben van, ezért a kabinet célja, hogy abban a magyar tulajdon aránya legalább 50 százalék legyen.

"Orbán már többször említette, hogy szívesen látna magasabb hazai tulajdonhányadot a magyar bankszektorban, de sohasem részletezte, hogy ezt miként érné el. Most sem." - válaszolt az APA osztrák hírügynökség megkeresésére Hana Cygonkova, az Erste Csoport szóvivője.

A Raiffeisen Bank Internationalnál hasonlóképpen vélekedtek és emlékeztetettek: nem új a miniszterelnök kijelentése, hiszen már 2012. júliusában is beszélt erről. A legfrissebb nyilatkozatot a magyar közönségnek szánta a kormányfő - közölte a bankház. Mindkét bank megismételte korábbi határozott álláspontját, hogy nem kíván kivonulni a magyar piacról.

A magyarországi UniCredit Bank közvetlen anyavállalata, a nemzetközi UniCredit Csoporthoz tartozó osztrák Bank Austria szerint nincs értelme kommentálni a miniszterelnök szavait. A bank egyben megjegyezte, hogy jól megy a magyarországi üzletága.

A másik olasz nagybank, az Intesa Sanpaolo vezetője viszont kedden délután rémálomnak nevezte, ami Magyarországon történik a pénzügyi szektor szempontjából, és drasztikus változásokat helyzett kilátásba itteni leánybankjánál, a CIB-nél.