Összeomlott a Commerzbank

Vágólapra másolva!
2,5 milliárd eurós tőkeemelést tervez a német Commerzbank vezetése, amiből a német államnál és az Allianznál lévő részesedést szeretnék visszavásárolni. Az ötletet az állam kivételével azonban nem igazán díjazzák a befektetők, amit az árfolyam 12 százalékos zuhanása jól példáz. Hiába javul ugyanis a bank tőkemutatója, a részvényszám jelentős emelkedése miatt az egy részvényre jutó eredmény összege 15 százalékkal csökkenhet egyes elemzői vélemények szerint. Csak remélni tudjuk, hogy a jelentős eredményhígulással járó tranzakció hatására a részvényt nem kalapálják tovább, hiszen egyre közelebb vannak a fekete lyukként tátongó történelmi mélységek.  
Vágólapra másolva!

Mi történik?

2,5 milliárd eurós tőkeemelésre készül a második legnagyobb német pénzintézet, a Commerzbank, vagyis a vállalat a részvényeinek számát nagyságrendileg harmadával emelné. Az így befolyó összegből az Allianz és a német állam részesedését szeretnék visszavásárolni, akik még a pénzügyi krízis során nyújtottak segítő kezet a banknak. Az ügyben a végső döntést a közgyűlés hozhatja meg, melyet május 22-ről április 19-re hoztak előre.

A május végére, június elejére időzített tranzakció részeként a Commerzbank az állam felé fennálló tartozásából 1,6 milliárd eurót fizetne vissza, míg az Allianz felé 750 millió eurós kifizetést teljesítenének. A német állam részesedése így 20 százalék alá csökkenne a vállalatban, sőt lényegében megszűnne stratégiai nagytulajdonos lenni a bankban.

Mivel a Commerzbank nem szeretné, hogy a jelenlegi tulajdonosoknak sérüljön a részesedési hányaduk, számukra elővásárlási jogosultságot biztosítanának a tranzakció során. Ez annyit tesz, hogy részesedésük mértékéig a tőkeemelésben való részvételük biztosított lenne. A 2,5 milliárd eurós összegre vegyébként olyan nagy befektetési bankok vállaltak jegyzési garanciát, mint a Deutsche Bank, az HSBC, és a Citi.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a tőkeemeléshez, a Commerzbank vezetése a részvények összevonását is szeretné elvégezni, melynek keretében a tulajdonosok minden 10 részvényük helyett kapnának 1-et. Ennek hatására a jelenlegi 5,83 milliárd részvény helyett a jövőben 583 millió darab lenne forgalomban, miközben a részvény árfolyama a jelenlegi 1,27 euróról 127 euróra emelkedne. A lépés első ránézésre furcsán hathat, hiszen a vállalatok jellemzően a részvények felaprózását szokták kezdeményezni, hogy az így csökkenő részvényár miatt a kisebb, lakossági szereplők is nagyobb kedvet kapjanak a vásárlásokhoz.

Mit jelent ez?

A bank a lépéseknek köszönhetően a (Bázel III. szerint Tier 1-es) tőkemegfelelési mutatóját 7,6 százalékról 8,6 százalékra emelheti, aminek még talán örülhetnek is a befektetők. A Commerzbank ugyanis a tőkeellátottságát tekintve a szektortársakhoz képest lemaradásban van, márpedig egyfajta felzárkózásként jól jöhet a ráta emelkedése. Teljesen boldogok azonban mégsem lehetnek a piaci szereplők, hiszen még a részvényszám jelentős növekedése mellett sem sikerül a szabályozó hatóságok által 2019-re előírt 9 százalékos célszintet elérni a tőkemegfelelés terén.

Az új részvények kibocsátása ráadásul az első elemzői kalkulációk szerint a jelenlegi tulajdonosok számára a profit elaprózása miatt nem is annyira jó hír. A Keefe&Bruyette például azzal számol, hogy a bejelentések nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenthetik majd a bank egy részvényre jutó eredményét. A tőkeemelés tehát hiába nem új hír (tegnap már megjelentek lapértesülések 1 milliárd euró alatti tőkeemelés tervéről), annak nagysága és az összeg sorsára vonatkozó iránymutatás (hogy abból korábbi tartozást fizetnek vissza) friss információt jelentettek.

Esik is a részvény, mint a kő

A befektetők nem is nagyon díjazzák a menedzsment tőkeemelési terveit, ami jól kitűnik az árfolyam 12 százalékos zuhanásából. A Commerzbank részvénye úgy esik, hogy közben a forgalom a DAX komponensei közül a papírban a legmagasabb.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Commerzbank ezzel a lehangoló teljesítményével ráadásul Európaszerte a legrosszabb teljesítményt mutató bankpapírnak számít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Fontos szintekhez közelít az árfolyam

A Commerzbank árfolyama a mai tetemes zuhanással technikailag egyre fontosabb szintekhez közelít. Az 1,117 eurós érték elesésével a részvény soha nem látott mélységekbe süllyedhetne, bár egyelőre ez a szint erős támaszként funkcionál a papír piacán. Rossz jel viszont, hogy az ötven napos mozgóátlag alá esett a papír, ami jellemzően eladási szignálként szokott funkcionálni a részvénypiacon.