Lesújtó ítélet a Moody's-tól: kemény recesszióban Magyarország

Vágólapra másolva!
1,2 százalékkal csökkenhet 2013-ban Magyarország GDP-je a Moody's véleménye szerint. A hitelminősítő ezzel a legpesszimistább jóslatok mellé sorakozott fel.
Vágólapra másolva!

Kemény GDP-zsugorodásra kell számítanunk 2013-ban is a Moody's szerint, a hitelminősítő prognózisa alapján 1,2 százalékkal csökkenhet a magyar bruttó nemzeti össztermék idén - írja a Bloomberg hírügynökség gyorshírében. A társaság az összes régiós gazdaság számára gazdasági nehezségeket jósol, de messze Magyarország húzza a legrövidebbet, hiszen a cseh GDP 0,3 százalékkal nőhet az elemzés szerint, míg a lengyel növekedés 1,9 százalékra lassul 2013-ban.

A Moody's szerint a közép-kelet-európai térség gazdaságaira a gyenge belső fogyasztás, az eurózóna folytatódó krízise és az emiatt gyengülő export helyez nyomást. Ha igaza lesz a hitelminősítőnek, akkor az azt jelenti, hogy folytatódik hazánk vesszőfutása a pesszimista várakozásokat is keményen alulmúló negyedik negyedéves GDP adat után is (a hazai össztermék 2,7 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbi szinthez képest a negyedik negyedévben).

A Moody's prognózisa bőven az egyik legpesszimistább, a Bloomberg által összegyűjtött elemzői prognózisok -0,7 és 0,9 százalék között szóródnak a 2013-ra várt GPD-növekedés terén. A legfrissebb, márciusban napvilágot látott előrejelzések -0,7 és 0 százalékos éves GDP-növekedésről szólnak.