Nyugalom! Nem emelkedik az olajár

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Energia Ügynöksége, az EIA rövid távú energia piaci kitekintője szerint a következő években az olajár csökkenésére lehet számítani. Ennek hátterében a gyenge gazdasági növekedés illetve az Egyesült Államok kitermelésének növekedése állhat a szakértők szerint. Az OECD épp a közelmúltban tett közzé homlokegyenest ellenkező véleményt, ami szerint hosszú távon drasztikus olajár-emelkedéssel kell számolnunk, miközben az EIA és egyéb ügynökségek lényegesen visszafogottabb forgatókönyveket vázolnak fel.
Vágólapra másolva!

Míg a Brent típusú olaj ára 100 dollár közelébe csökkenhet 2014-re, addig a WTI típus ára a jelenlegi szintek környékén maradhat az Egyesült Államok Energia Ügynöksége, az EIA rövid távú energia piaci kitekintője szerint.

Forrás: [origo]

Becslések szerint a nem OPEC tagállamok kitermelése 2 százalékkal növekedhet, amit szinte teljes mértékben megmagyaráz az észak-amerikai kontinensen tapasztalható palagáz és palaolaj őrület. Már korábban jelezte az EIA, hogy az Egyesült Államokban 15 éves magasságba kapaszkodott tavaly az olajkitermelés és a szakértők szerint ez a tendencia tovább folytatódhat a következő években. A technológia fejlődése megnyitta az utat a palagáz és palaolaj kitermelés felfutása előtt, és ebben a folyamatban az Egyesült Államok egyértelműen az élen jár. Egyre több iparági szakártő beszél arról, hogy az Egyesült Államok el fog érni olyan szintre, amikor már képes lesz saját forrásból biztosítani kőolajkeresletét.

Forrás: [origo]

Az EIA már februári riportjában is pesszimista hangot ütött meg a globális kőolajkereslet növekedése kapcsán, és most még tovább csökkentették az előrejelzésüket. A visszafogott prognózis alapjaként három tényezőt lehet kiemelni. Egyrészt az Egyesült Államok költségvetési helyzetével kapcsolatos bizonytalanságok, másrész a romló kínai üzleti hangulat, harmadrészt pedig az európai foglakoztatási helyzet aggasztja az elemzőket. Összességében az EOCD tagállamok kereslete nagyon hektikus lehet a következő két évben, míg az ázsiai piacoknál növekedésre számítanak.

Forrás: [origo]

Az szervezet szakértői kiemelik, hogy ők nem számítanak az iráni olajexport további számottevő visszaesésére a jelenlegi szintekhez képest. A héten foglalkoztunk az iráni helyzettel és arról írtunk, hogy a március várhatóan szezonális hatások miatt jelentős exportvisszaesést hozhat Iránnak. Kérdés azonban, hogy a nyári "légkondicionálós időszak" beköszöntével a növekvő olajkereslet mellett visszapattan-e Irán kőolajexportja.