A politikusok rángatják a forintot

Vágólapra másolva!
Hosszú ideje nem volt olyan ideges a hangulat a forint piacán, mint az elmúlt héten. A volatilitás jelentősen megnőtt, az árfolyamot a politikusi nyilatkozatok is rángatták. Orbán Viktor és Matolcsy György szavaira gyengült, Varga Mihály és Martonyi János bejelentéseire kissé erősödött az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A hét közepén 307 forint fölé került az euró árfolyama, ami 9 hónapos mélypontot jelentett, azonban a fontos 307,5 körül meghúzódó utolsó komolyabb ellenállás megfogta a gyengülést. A hét elején még 300 alatt mozgott az euró jegyzése, és csütörtökön késő estére is csak 303,5-ig tudott korrigálni a hazai deviza.

Pénteken délelőtt 304 forintot kellett adni az euróért, a magyar munkaszüneti napon azonban újra 305 fölé került az euró jegyzése, pedig a külpiaci hangulat nem romlott érdemben. Ez azonban mégis megnyugvás a szerdai zuhanás után, amikor 307,5 közelében is jegyezték a közös európai devizát. A forint tehát vissza tudott fordulni, ez pedig reményt ad arra, hogy ha komolyabb negatív hír nem érkezik, akkor megállhat a gyengülési hullám.

A hét elején áttörte a 300-as szintet az euró/forint kurzus, mert Matolcsy György, a jegybank új elnöke átírta a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratát, és lefokozta a két régi alelnököt, a parlament pedig elfogadta az alaptörvény vitatott módosítását. Az is negatívan hatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tovább mentené a devizahiteleseket, pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hűtötte ezeket a várakozásokat.

Orbán kedden azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozásokat is ki kell menteni a devizahitelek csapdájából, miközben Varga hétfői miniszteri bemutatkozójában még úgy fogalmazott, hogy elegendőek a jelenlegi eszközök, és nem vetnek be újabbakat.

Szerdán Martonyi János külügyminiszter szavai segítették a forintot. Martonyi azt mondta, hogy a kormánynak nem célja a gyengülő forint. Elismerte ugyanakkor, hogy a hazai deviza mostanában gyengélkedik. Mindez segítette a forintot, mert némiképp megnyugtatta a befektetőket, hiszen egyre többen spekulálnak arra, hogy a kormány és az MNB együtt a kimentené a devizahiteleseket, utána pedig gyengítenék a forintot. Martonyi szavaira 305-ös szint alá került a hazai deviza.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke is megpróbált élni a szóbeli intervencióval. Balog hiába mondta azt, hogy az MNB továbbra is óvatos, 25 bázispontos kamatcsökkentéseket hajthat végre, ez nem segített. Néhány londoni elemző a keddi kedvező, 2,8 százalékos inflációs adat után úgy vélekedett, hogy akár 50 bázispontos kamatvágás is jöhet Matolcsy György jegybankelnök első kamatdöntő ülésén ebben a hónapban.

Balog azt is mondta, hogy a monetáris tanács nem reagál a rövid távú forintmozgásokra, csak a hosszú távú trendeket figyelik. Az új alelnök első megszólalása azonban nem hozott érdemi forinterősödést, hiába hűtötte a kamatvágási várakozásokat. A piaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy Balog azért lett az MNB alelnöke, mert Matolcsy jobbkeze volt az NGM-ben. Mindeközben Balog és Matolcsy az MNB-ben megkezdte a tisztogatást ezen a héten. Az [origo] információi szerint kirúgtak több magasan képzett közgazdászt, ami nem segíti a jegybanki hitelességet.

A héten egyértelműen látható volt a kormány tagjainak félelme a gyengülő forint miatt, hiszen aki csak megszólalt - még Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára is - megpróbált élni a szóbeli intervenció eszközével. Összességében az látszik, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György szavai és lépései gyengítették a forintot, miközben Varga Mihálynak és Martonyi Jánosnak sikerült kissé megnyugtatnia a piaci szereplőket. Mindez a forint erőteljes volatilitásához vezet, és egyelőre a gyengülés volt meghatározó.

A befektetők azonban Matolcsy szavaira és lépéseire várnak, hiszen ezek lesznek a meghatározóak az MNB monetáris politikáját illetően. A piacon valószínűleg jelenleg nincs két azonos vélemény a jövőbeni pontos monetáris politikai lépésekről és a devizahitelesek megmentéséről, hiszen a kormánytól csak információmorzsákat kapnak, és sokszor ellentétesnek tűnő értesülések látnak napvilágot. A bizonytalanság alapvetően rontja a magyar eszközök megítélését, és a nemzetközi tőzsdék szárnyalása, vagyis a kedvező globális hangulat alig szivárog be Magyarországra.