A válság ellenszere a gyógyszergyártóktól

Vágólapra másolva!
Történelmi magasságokban jár több gyógyszergyártó cég, idén jó erőben vannak a részvények. Ha nem romlik el a hangulat a piacokon, akkor akár folytathatják is menetelést.
Vágólapra másolva!

BRISTOL-MYERS SQUIBB: Meredeken emelkedik a részvény (NYSE)

Továbbra is emelkedő trendben mozog a Bristol-Myers árfolyama, ha folytatni tudja az emelkedést a kurzus, akkor a 39,4 dolláros szintet is megcélozhatja, amit a 138,2 százalékos Fibo jelölt ki. Január végén "aranykereszt" jelzést rajzoltak a mozgóátlagok, valamint vételi szignállal szolgált az MACD indikátor is, melyek szintén az optimizmust erősíthetik.

Divergencia figyelhető meg az utóbbi hetekben, míg az árfolyam új csúcsokat ütött, addig az RSI és az MACD indikátor is csökkenő trendben mozog. Ha a Bristol-Myers letörné az emelkedő trendet, akkor előbb a többször is jó támaszként funkcionáló 36 dolláros szint, vagy a kissé alatta, 35,8 dollárnál meghúzódó 50 napos mozgóátlag foghatja meg. Ha továbbesne az árfolyam, akkor csak a 200 napos mozgóátlag tarthatja meg 34 dollárnál a részvényt.

Forrás: [origo]

JOHNSON & JOHNSON: Történelmi csúcson(NYSE)

Soha nem látott magasságokban jár a Johnson & Johnson árfolyama, mely január óta egy viszonylag szűk sávban, alacsony volatilitással halad az északi irány felé. A következő akadály a 80 dolláros lélektani szint lehet. Ameddig fenn tudja tartani a részvény az alacsony napon belüli ingadozást (volatilitást), addig kitarthat az emelkedés. Az MACD vételi szignálja és az RSI emelkedő trendje pozitívum.

Ha azonban az árfolyam letörné az emelkedő sáv alját, akkor első körben 75,5 dollárnál találkozhatna támasszal a Johnson & Johnson. A menedék roppanása után 74,5 dollárnál az 50 napos mozgóátlag lehet menedék, majd a 72 dolláros támasz.

Forrás: [origo]

PFIZER: Jól telik az év a Pfizer számára (NYSE)

Jól indult az év a Pfizer számára is, a részvény lépcsőzetesen halad az északi irány felé. Március elején a 27,7 dolláros szintet is sikerült leküzdenie a papírnak. Ha folytatja a menetelést, akkor 28,8 dollárnál a 138,2 százalékos Fibonacci, majd 29,6 dollárnál a 161,8 százalékos Fibonacci lehet akadály.

Óvatosságra intő jeleket mutatnak az indikátorok, az MACD közel jár az eladási szignálhoz, míg az RSI csökkenő trendben mozog. Ha igazuk lesz és a 27,7 dolláros támasz sérül, akkor 27 dollárnál a 76,4 százalékos Fibonacci és az 50 napos mozgóátlag segíthet a részvényen.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Mi az a Bollinger-szalag?

Olyan volatilitás alapú indikátor, mely egy 20 periódusú mozgóátlagból és két másik vonalból áll. A felső szalag esetében a középsőhöz hozzáadjuk szórás kétszeresét, míg az alsóból levonjuk azt.

Ha a szalagok összeszűkülnek az azt mutatja, hogy az árak ingadozása, a volatilitás alacsony a piacon. Tág szalagok ennek az ellenkezőjét jelzik. Jó jelnek tekinthető, ha az árfolyam rátapad a szalagra, de ha kívül kerül, akkor sok esetben korrekció következhet. Amennyiben a kurzus megérintette az egyik szalagot nagy valószínűséggel a másikat is megfogja.