320-as euróval riogat a nagybank

Vágólapra másolva!
Csak rátett egy lapáttal a forint - kedvezőtlen külpiaci hangulat miatti - mai gyengülésére a Goldman Sachs elemzője, aki friss anyagában a Bloomberg tudósítása szerint azt írja, hogy egy eladási hullám akár a 320-as szintekig is lökhetné a hazai fizetőeszköz árfolyamát. Bár az alapforgatókönyvet tekintve ennél valamivel optimistább a befektetési bank, a jelenleg amúgy is kockázatkerülő fokozatba kapcsoló piaci szereplők rosszul fogadják az ehhez hasonló kijelentéseket.  
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs elemzője szerint a forint árfolyama egy eladási hullám hatására akár a 320-as szintekig is gyengülhet az euróval szemben, bár a befektetési bank alapforgatókönyve ennél valamivel optimistább álláspontot tükröz az előttünk álló hónapokra. Három hónapos időtávon ugyanis a 305, hat és tizenkét hónapos időtávon pedig a 310-es szint lehet szerintük elérhető. Ez bár alacsonyabb a 320-as prognózisnál, azzal a feltételezéssel él, hogy a mostaninál érdemben erősebb forintra nem számíthatunk.

Ezzel a prognózissal a Goldman Sachs a hazai devizapiaci folyamatokkal kapcsolatban a legpesszimistább véleményeket megfogalmazó elemzők táborát erősíti. Sajnálatos módon ezek közé éppen olyan nagy, patinás befektetési bankok tartoznak (mint a JP Morgan, a Nomura, illetve most a Goldman), melyek szavára sokat adnak a jelentős tőkét megmozgató piaci szereplők.

A Goldman Sachs egyébként az irányadó ráta tekintetében további 75 bázispontos csökkenést prognosztizál az előttünk álló időszakban, mellyel kapcsolatban más elemzőházak is megfogalmaztak már a hetekben hasonló véleményeket.