Dollármilliárdos veszteségekben ludasak a JPMorgan vezetői

Vágólapra másolva!
Nagyobb visszaélésekre derült fény a JPMorgan vezetőinek múlt heti szenátusi albizottsági meghallgatásán, melyen a befektetési bank vezetőit a származtatott ügyleteken tavaly elszenvedett legalább 6,2 milliárd dolláros veszteségek részleteiről faggatták. Ebből az derült ki, hogy a banknál manipulálták vagy teljesen figyelmen kívül hagyták a különböző kockázati modellek eredményeit, nem hallgattak a kereskedők figyelmeztetéseire, ráadásul a cég vezérigazgatója visszatartotta az idei januári eredménykimutatást a szabályozó hatóságok elől.
Vágólapra másolva!

Tovább bonyolódik a JPMorgan befektetési bank derivatív botrányának az ügye. A vállalat vezetőit a tavaly az egyes derivatív pozíciókon elszenvedett óriási, 6,2 milliárd dolláros veszteségek részleteiről faggatták az érintettek a csütörtöki és pénteki szenátusi albizottsági meghallgatáson.

Ezen Peter Wieland, a vállalat piaci kockázatokkal foglalkozó részlegének a korábbi vezetője közölte, nehéz elhinni, hogy a modelljük által generált és a tényleges 2012-es veszteségek mértéke csupán a véletlen miatt esik egybe. A modell tavaly februárban 6 milliárd dolláros mínuszt jelzett előre 2012-re a különböző származtatott termékek esetében, míg a tényleges veszteség ezeken az ügyleteken legalább 6,2 milliárd dollárt tett ki.

A vádak szerint a JPMorgan befektetési banknál manipulálták és figyelmen kívül hagyták a különböző kockázati modelleket, a döntéshozók nem vették figyelembe a kereskedők az óriási veszteség lehetőségére felhívó figyelmeztetéseit, ráadásul Jamie Dimon vezérigazgató visszatartotta a cég eredménykimutatását a szövetségi szabályozó hatóságok elől.

A beszámolók szerint Weiland ugyan továbbította a minimum 6 milliárd dolláros veszteség lehetőségére felhívó riportot Martin Artajo-hoz, a befektetési részleg vezetőjéhez, aki viszont egy hulladéknak nevezte a benne lévő számokat. A meghallgatáson ennek a kifejezésnek a jelentését firtatták az érintettek, és azt, hogy a vezetők miért nem hittek a modell eredményeinek.

A derivatív ügyleteken elért legalább 6,2 milliárd dolláros veszteség legnagyobb részét az egyik kereskedő, az emiatt a londoni bálnának nevezett Bruno Michel Iksil okozta. A mínuszok konkrét összegének megállapítását az bonyolítja, hogy a JPMorgan tavaly egyes portfólióit különböző egységekhez csoportosította át.

A meghallgatás vezetői a bank számos dokumentumát vizsgálták meg, és több mint 200 telefonbeszélgetését hallgatták vissza, hogy pontos részleteket tudjanak meg az ügyről. Ezekből kiderült, hogy a kereskedők rengetegszer figyelmeztették feletteseiket a további veszteségek elszenvedésének lehetőségére, akik azonban figyelmen kívül hagyták azokat, és nem tettek semmit a további mínuszok megakadályozására. Egyes esetekben pedig a kockázat növelésére bíztatták a "tradereket" a figyelmeztetések ellenére.

Ezek ellenére nem valószínű, hogy a múlt heti meghallgatás komolyabb változásokat kényszerítene ki a JPMorgan-nél, a bank ugyanis méreténél fogva túl nagy ahhoz, hogy az átszervezések miatt veszélybe kerüljön a működése. A legvalószínűbb lehetőség, hogy Dimon-t leváltják a vezérigazgatói posztról, aki viszont az igazgatóság tagja maradhat. Az ügy kimenetele a bank tervezett osztalékkifizetésére és a korábban bejelentett részvény visszavásárlási programjára viszont nem lesz hatással.

JPMorgan árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]