Kapkodják az Airbusokat, újabb óriási megrendelés futott be

Vágólapra másolva!
Jelentős, 24 milliárd dolláros megrendelést kapott az Airbus repülőgépeket gyártó EADS Indonézia legnagyobb légitársaságától, mely terjeszkedése miatt kívánja növelni gépparkját. A francia gépgyártó a mostani üzlettel már az első negyedévben elérte a tavalyi évi megrendeléseinek több mint a felét. A hírek ellenére másfél százalékos mínuszban forognak az EADS papírjai, melyben a ciprusi válság miatt kialakult negatív befektetői hangulatnak lehet szerepe.
Vágólapra másolva!

24 milliárd dolláros megrendelést kapott az Airbus repülőgépeket gyártó francia EADS az egyik indonéz légitársaságtól, melynek keretében 234 gépet fognak legyártani az ázsiai cégnek. Az ügyletet ma ünnepélyes keretek között jelentették be, és a megrendeléssel az indonéz vállalat az Airbus A320 gépek jelenlegi és új típusával bővíti gépparkját.

A Lion Airlines-nek azért van szüksége további gépekre, mert bővíteni szeretné járatainak a számát azokban a régiókban, ahol az utasszám várhatóan legalább évi 6,4 százalékkal fog emelkedni a következő években. Ezen túl a cég egy új fapados leányvállalatot kíván alapítani Malajziában, mely az AirAsiának, az Airbus A320 gépek legnagyobb megrendelőjének lenne a versenytársa. Emiatt már a Boeingnek is leadtak egy 22,4 milliárd dollár értékű megrendelést tavaly februárban 230 gép legyártására.

John Leahy, az Airbus gépek értékesítéséért felelős részleg vezetője elmondta, az EADS régóta szeretné növelni részesedését a 240 millió lakosú Indonéziában, ahol a nagy vetélytárs Boeing számít piacvezetőnek. A francia társaság ezzel kifejezetten sikeres napokat tudhat a háta mögött, mivel a múlt héten 100 darab gép leszállítására vonatkozó megrendelést kaptak a német Lufthansától, valamint 82 gépet vásárol tőlük a Turkish Airlines is összesen 9,3 milliárd dollár értékben.

A mostani megrendeléssel az első negyedévben már több mintl fele annyi megrendelés futott be az Airbushoz az A320-as gépekre, mint tavaly egész évben, amikor összesen 783 darabot adtak el a típusból.

A kedvező hírek ellenére másfél százalékos mínuszban forognak az EADS részvényei, amiben a ciprusi betétek megcsapolásának híre miatt kialakult pocsék részvénypiaci hangulat játszhat szerepet.

EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]