Megjött a félelem?

Vágólapra másolva!
Több éves mélypontjáról pattant fel a félelem indexeként emlegetett VIX, ami alapján arra lehet következtetni, hogy nőtt a bizonytalanság a piacon. Ezek alapján a jövőben nagyobb árfolyam hullámzásokkal kell majd szembenézniük a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott mélységekből pattant fel tegnap a félelem indexeként elhíresült VIX tegnap, ami egyáltalán nem kedvező jelzés, a bizonytalanság fokozódására utal a piacokon. Erre számítani is lehetett, hiszen a válság éveinek tapasztalata alapján vihar előtti csendnek tekinthető az index alacsony értéke. Az emelkedést ezúttal a Ciprus körül kialakult helyzet okozhatta, ami egyelőre nem csitult, igaz már nincs akkora pesszimizmus a piacokon.

Forrás: [origo]

Miért lényeges a félelem indexe?

A VIX számítása ugyan meglehetősen bonyolult, de az értelmezése annál egyszerűbb. Az index azt tükrözi, hogy a piaci szereplők mennyire volatilis, azaz ingadozó árfolyamokra számítanak a közeli jövőben. Ha felszökik az index, akkor a befektetők arra készülnek, megnő a bizonytalanság a piacon, és az árfolyamok hektikusabb hullámzásba kezdenek. Ha süllyed a VIX, akkor viszont az viszonylagos nyugalomról árulkodik.

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.