Nem ment át a bankbetétek különadója Cipruson

Vágólapra másolva!
Egyetlen ciprusi parlamenti képviselő sem szavazta meg a pénzügyi mentőcsomag feltételeit, amelynek a részeként különadót vetettek volna ki minden bankbetétre. A többség nemmel szavazott, a kormánypártiak tartózkodtak.
Vágólapra másolva!

Elutasította a ciprusi törvényhozás a bankbetétek megadóztatását, amely az euróövezeti mentőcsomag egyik feltétele lett volna. A legújabb változatban a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot a kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (Disy) kivételével valamennyi párt elutasította. Az 56 fős törvényhozásban 20 mandátummal rendelkező kormánypárt képviselői tartózkodtak.

A Disy képviselői - a párt szóvivőjének tájékoztatása szerint - egyhangúlag döntöttek a lépésről, mivel úgy látják, hogy ez erősíti a Ciprusi Köztársaság alkupozícióját. A szocialista párti házelnök szintén korábbi nyilatkozata szerint csak elutasítani lehet ezt a "zsarolást", amely egyenértékű a "bankok megtámadásával". Jannakisz Omiru a megállapodás újratárgyalását sürgette.

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök szerda reggelre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a vezető politikusokat, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.

Forrás: AFP/Patrick Baz

A javaslat elfogadásáért cserébe 10 milliárd eurós segítséget kaptak volna az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy megóvják a ciprusi államot vagy az ország bankjait a csődtől.

A legutolsó javaslat szerint a 20 ezer euró (kb. 6 millió forint) alatti betéteket nem adóztatták volna meg, a 20 és 100 ezer euró (kb. 30 millió forint) közötti betétekre 6,75, a 100 ezer euró feletti betétekre 9,9 százalékos egyszeri illetéket róttak volna ki. A betétesek cserébe az összegnek megfelelő részesedést kaptak volna a pénzüket kezelő bankból.

Az EU, az IMF és a ciprusi kormány a bankpániktól tartva már a hétvégén eldöntötte, hogy mindenkit megsarcolnak, akinek március 15-én volt bankbetétje, függetlenül attól, hogy azóta sikerült-e bármennyit is kimenekítenie a pénzintézetekből, és csütörtökig ki sem nyitnak a bankok az egész országban.

Az óriási bel- és külföldi felháborodásra azonban nem biztos, hogy fel voltak készülve. Erre utal, hogy kedden este 6 órára csúsztatták az eredetileg hétfőre tervezett parlamenti szavazást, és az Európai Bizottság pénzügyi biztosa is úgy döntött, Budapest helyett inkább Nicosiába repül. A nemzetközi sajtó erős szavakat idézett az elemzőktől, helyi lakosoktól vagy a nicosiai érsektől: sokkolónak, igazságtalannak, kockázatosnak, megdöbbentőnek, aljasnak és rablásnak minősítették az akkor még tervezett lépést.

A BBC nicosiai tudósítója szerint egyfajta titkos háború zajlik Cipruson a kisebb betétesekre kevesebb terhet tenni kívánó EU, és a jelentős ciprusi betétekkel rendelkező tehetős állampolgárai miatt aggódó Oroszország között. Becslések szerint a ciprusi bankokban tárolt 68 milliárd eurónyi tőke 40 százaléka külföldi - zömében orosz - kézben van.