Hatalmas üzletet kötött a Ryanair

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentették, hogy 175 darab 737-es típusú repülőgépet vásárol Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair a Boeingtől. Az ír légitársaság ezzel tovább tudja erősíteni piacvezető szerepét, míg a gépgyártó számára a rekordnagyságú üzlet értéke meghaladja a kereskedelmi célú repülőgépeinek értékesítésének a tavalyi negyedik negyedéves teljes értékét. A bejelentéseket követően a Ryanair részvényei több mint 2 százalékos pluszba lendültek.
Vágólapra másolva!

Megszületett a hivatalos megállapodás a Boeing és a Ryanair között 175 darab 737-es típusú repülőgép leszállításáról 15,6 milliárd dollár értékben. Az új gépekkel az Európa legnagyobb fapados légitársaságának számító Ryanair a gépparkját szeretné frissíteni, és járatainak a számát kívánja bővíteni. Az ír vállalat azután döntött a nagybevásárlás mellett, miután nem tudta nyélbe ütni helyi versenytárásának, az Aer Lingusnak a felvásárlását, melyért 694 millió eurót sem sajnáltak volna.

Az ügyletről már az utóbbi hónapokban is keringtek pletykák, azonban a mai hivatalos bejelentésig a két cég nem kívánta kommentálni azokat. A Ryanair ezzel a megrendelésével továbbra is csak Boeing gépekkel rendelkezik, habár a cég fontolgatta, hogy Airbusokat vásároljon, illetve az is szóba került, hogy finanszírozási nehézségek miatt versenytársaitól veszi meg az utasszállítókat. Az új gépeket a tervek szerint 2018-ig szállítja le a Boeing.

Michael O'Leary, a Ryanair vezére az ügylettel kapcsolatban elmondta, hogy a bővítéssel csökkenteni tudják majd költségeiket és a jegyáraikat, amivel tovább tudják erősíteni piacvezető szerepüket. A várakozások szerint évente 5 százalékkal fogják tudni növelni utasszámukat, ami 2019 márciusára 100 millió fő fölé emelkedhet.

A Boeing a rekordnagyságú, 15,6 milliárd dollár értékű megrendeléssel igencsak "vaskos" üzletet ütött nyélbe, mivel az ügylet meghaladja a tavalyi negyedik negyedévi kereskedelmi célra értékesített repülőgépek értékesítésének a forgalmát. A hírre több mint 2 százalékos drágulással reagáltak a Ryanair részvényei.

Forrás: [origo]

Ryanair árfolyama (London)

Forrás: [origo]