Soha ilyen olcsón nem kaptunk hitelt

Vágólapra másolva!
A magyar állam minden héten felvesz három hónapos hitelt kincstárjegyek formájában. Az eheti kibocsátáson az érdeklődés ugyan nem volt a korábbihoz hasonló, de történelmi mélypontra süllyedt a kincstárjegyek után fizetett hozam.
Vágólapra másolva!

Közel kétszeres túljegyzésre a meghirdetett összegben értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. Az állami kötvények formájában vesz fel hitelt a nemzetközi piacon, minél alacsonyabb egy kötvény hozama (kamata), annál jobban bíznak egy országban, annál kockázatmentesebb befektetésnek tekintik.

Az ÁKK a keddi aukción a meghirdetett összegben fogadott el ajánlatokat és 50 milliárd forintot értékesített a papírból az előző aukciónál 9 bázisponttal alacsonyabb, 4,79 százalékos átlaghozamon. A kamatszint még így is 6 bázisponttal a 3 hónapos diszkont kincstárjegyre hétfőn a másodpiacon kialakult 4,73 százalékos referencia hozam felett.

A heti rendszerességű aukción a kereslet öt hete először esett 100 milliárd forint alá, és azóta először fordult elő, hogy az értékesítést a meghirdetéshez képest nem emelte meg az adósságkezelő. Az aukciós átlaghozam január közepe óta tartó csökkenése viszont folytatódott, az átlaghozam történelmi mélypontra csökkent, soha nem vett fel Magyarország ilyen olcsón 3 hónapra hitelt.

A Portfolio elemzése szerint történelmi mélypontra süllyedt aukciós átlaghozam mögött egyértelműen a magyar jegybanktól várt további kamatcsökkentések állnak. A rövid távú állampapírok (3, 12 hónap) hozama ugyan csökken, de a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és kockázatai miatt a hosszabb távú papírok hozamai inkább emelkedő trendet mutatnak.