A ciprusiak keresik a vészkijáratot

Vágólapra másolva!
Egy új terv kidolgozásán dolgoznak Cipruson, miközben a pénzügyminiszter Moszkvában tárgyal. Az ország vezetőinek az államcsődöt kell valahogy elkerülniük.
Vágólapra másolva!

Miután kedd este a ciprusi parlament leszavazta a bankbetétek megadóztatásának tervét, a pártok képviselői szakértői bizottságot hoztak létre, hogy kidolgozzanak egy B tervet - írja a Guardian. A bizottság a ciprusi központi bank épületében kezdte meg az egyeztetést.

A ciprusi pénzügyminiszter eközben Moszkvában tárgyal a Ciprusnak 2011-ben nyújtott, 2,5 milliárd eurónyi, ötéves lejáratú hitel meghosszabbításáról 2021-ig. Ezen kívül szóba kerülhetnek további finanszírozási lehetőségek, miután a ciprusi törvényhozás kedd este elutasította az euróövezeti pénzügyminiszterek által felajánlott mentőcsomagot.

Mihalisz Szarrisz Moszkvában újságíróknak elmondta: addig folytatják a tárgyalásokat, amíg megállapodás nem születik. Egyelőre azonban az egyeztetések a hitel meghosszabbításán "túlmutató dolgokról" szólnak - tette hozzá. Úgy fogalmazott: "egyelőre nem hangzott el ajánlat, semmi konkrétum nem volt (...), de örülünk a kedvező kezdetnek".

Korábban több moszkvai döntéshozó is élesen bírálta a tervezett mentőcsomagot, amelynek keretében - az euróövezeti hitelfolyósítás mellett - megadóztatták volna a ciprusi bankbetéteket. A nicosiai törvényhozás később elutasította ezt az intézkedést. Orosz állampolgárok több milliárd eurót tartanak ciprusi bankszámlákon.