Újabb súlyos perek a bankbotrányban

Vágólapra másolva!
Beperelte a Freddie Mac a Bank of Americát, az UBS AG-t, a JPMorgant és tucatnyi egyéb bankot a Libor kamatláb botrányban való érintettségük miatt. A pénzintézetek manipulálták a londoni bankközi kamatlábat, ami a vádak szerint 3 milliárd dolláros veszteséget okozott a Freddie Mac-nek.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé citálja az egyik amerikai szövetségi jelzálogügynökség, a Freddie Mac a Bank of Americát, a JPMorgant, a Credit Suisse-t és számos egyéb bankot a bankközi piacon alapvető mércének számító Libor kamatláb manipulálása miatt - írja a Bloomberg. Az állami tulajdonú Freddie Mac azzal vádolja a társaságokat, hogy a Libor-ráta alacsonyan tartásával kedvezőbb képet tudtak festeni pénzügyi helyzetükről, és a profitjukat is növelni tudták.

Richard Leveridge védőügyvéd szerint a beperelt vállalatok tisztességtelen tevékenysége hamis, és mesterségesen alacsony szinten tartotta a Libor-rátát, ami lehetővé tette számukra, hogy magasabb díjakat számítsanak fel egyes termékeikre, és magasabb árfolyamon kínálják azokat az egyes ügyfeleknek, köztük a Freddie Mac-nek. A beperelt bankok képviselői egyelőre nem kívánták kommentálni az eseményeket.

A londoni bankközi piacon alapvető mérceként használt Libor-ráták manipulálásában számos vállalat érintett, többek között a svájci UBS emiatt 1,4 milliárd svájci frankot a skót Royal Bank of Scotland pedig 615 millió dollárt kellett fizetnie büntetésként, de a Deutsche Bank is épp a héten jelentette be, hogy a várható peres kiadásokra tekintélyes, 400 millió eurós céltartalékot képzett, ami drasztikusan csökkenti a 2012-re korábban közzétett nyereségét. A kamatláb manipulálása azért okozott óriási veszteségeket, mert közel 300 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi termék árának alakulása függ tőle világszerte.

Mi az a LIBOR?

A LIBOR a londoni bankközi kamatláb mértékét mutatja meg, vagyis azt, hogy a bankok bizonyos lejáratra és devizában mekkora kamatláb mellett jutnak forrásokhoz a bankközi piacon. A LIBOR-t napi rendszerességgel publikálják tíz devizanemre és tizenöt lejáratra vonatkozóan.

A LIBOR referencia kamatlábként szolgál számos rövid futamidejű, változó kamatozású pénzügyi instrumentum (például változó kamatozású hitelek) számára, így az adatok megbízhatósága világszerte rendkívül fontos tényező bankok, vállalatok, és sok esetben lakossági szereplők számára.