Több száz buszt gyárt majd évente a Rába

Vágólapra másolva!
A Volvóval kötött februári buszpiaci együttműködési megállapodás keretében évi 2-300 városi és elővárosi busz legyártását tervezi a Rába Győrött, jelentette be Torma János ügyvezető igazgató, és Mohácsi Béla, az autóbusz üzletág igazgatója tegnapi sajtótájékoztatójukon. A gyártás megvalósítása érdekében a Rába megkezdte a magyar beszállítói körének kiépítését, és meglévő alkalmazottjaikhoz további 200 szakembert fognak felvenni.
Vágólapra másolva!

A Volvóval kötött buszpiaci együttműködési megállapodás keretében évi 2-300 városi és elővárosi buszt tervez gyártani Győrött a Rába - írja a Nol.hu. Torma János és Mohácsi Béla tegnap a győri sajtótájékoztatójukon elmondták, a gyártás zavartalan lebonyolításához a már meglévő 2000 alkalmazottjukhoz további 200 szakembert fognak felvenni.

A februárban aláírt szerződés szerint a felek közös célja a teljes körű ellentételezés, azaz a Volvo az importbeszerzések teljes értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja. Ez azt jelenti, hogy a Volvo különböző alkatrészeket, komponenseket vásárol a Rábától és egyéb magyar kis- és középvállalkozóktól, melyeket a Svédországban évente legyártott 10 ezer Volvo buszba szerelnek be. Cserébe a Rába városi és elővárosi buszokat vásárol a svéd társaságtól ugyanakkora értékben.

A gyártást és beszállítói tevékenységet teljes mértékben a Rába fogja irányítani, ezért a járműipari vállalat kedden már meg is hirdette magyar beszálítói programját, melyre június 30-ig várják a beszállítók jelentkezését. A Rába kalkulációi szerint a Volvóval történő együttműködés évi 15-20 milliárd forintos új piaci forrást jelent a magyar vállalat számára.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A 15-20 milliárd forintos piaci lehetőség igen kecsegtetőnek tűnik, legalábbis ha a Rába tavalyi éves 42 milliárd forintos bevételéhez viszonyítjuk ezt a számot. Az azonban nem derül ki a sajtóban megjelent tudósításokból, hogy ez az összeg egészében a Rábához futhat-e be a jövőben, így a számok egymáshoz való hasonlítását is fenntartásokkal kell kezelni. Ennek ellenére azonban a Volvo-val kötött együttműködés a Rába számára pozitív - egyelőre azonban pontosan nem számszerűsíthető - eredményhatással járhat az előttünk álló években.

Rába árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]