Keddig zárva maradhatnak a ciprusi bankok

Vágólapra másolva!
Valószínűleg jövő keddig zárva maradnak a ciprusi bankok, miután a parlament nem fogadta el a betétesekre kirótt különadót. Ha a ciprusi kormány nem állít össze újabb mentőcsomagot, akkor az EKB nem fog korlátlan likviditást biztosítani a bankoknak.
Vágólapra másolva!

Előreláthatólag jövő keddig zárva maradnak a ciprusi bankok, és várhatóan meghatározatlan ideig korlátozzák a külföldi banki átutalásokat - jelenti kormánykörökre és központi banki forrásokra hivatkozva a dpa német hírügynökség. Hivatalosan nem erősítették meg a hírt, értesülések szerint szerdán délután várható közlemény az ügyben. A ciprusi bankok már öt napja zárva vannak, a jövő hétfő pedig ünnepnap, és a kormány azt reméli, hogy addig sikerül valamilyen megoldást találni a fenyegető bankválságra.

Az EU, az IMF és az Európai Központi bank a hét végén 10 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá Ciprus számára, azzal a feltétellel, hogy ehhez Ciprus a maga erejéből 5,8 milliárd eurót hozzátesz. Ezzel együtt jelentették be, hogy 10 százalékig terjedő adót vetnek ki a bankbetétekre, ami pánikot váltott ki a betétesek körében.

A ciprusi parlament kedden elutasította a mentőcsomagot. A kormány a feltételek újratárgyalására törekszik, és orosz segítségben is reménykedik.

Az EKB pénzt vár Ciprustól

Az Európai Központi Bank (EKB) csak akkor biztosít korlátlan likviditást a ciprusi bankoknak, ha megállapodás születik egy mentőcsomagról - mondta Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerdán. Az osztrák pénzügyminiszter újságíróknak úgy fogalmazott: ha Ciprus nem tesz le az asztalra újabb tervet, akkor a bankok nem nyitnak ki pénteken, mivel az EKB "nem biztosít több likviditást. Ez borzalmasabb forgatókönyv, mint ami eddig az asztalon volt - tette hozzá.

Maria Fekter leszögezte: az euróövezeti országok készen állnak Ciprus megsegítésére, de "csak értelmes feltételek mellett". Sem az euróövezeti mentőalap (ESM), sem az EKB nem feneketlen kút - tette hozzá.

Maria Fekter szerint az euróövezeti vezetők nem fogadnak el olyan csomagot, amely tovább növeli a ciprusi államadósságot. Egyben hozzátette, hogy ő személyesen inkább a nagyobb ciprusi bankok által kibocsátott kötvények tulajdonosait adóztatta volna meg, mint a betéteseket.