Gigaveszteséggel szabadulhat egységeitől az acélóriás

2013.03.20. 11:20

Benyújtották végső ajánlatukat a lehetséges vevők a ThyssenKrupp brazil és amerikai egységeire, melyektől a német acélipari vállalat régóta próbál megszabadulni. Az érdeklődők által ajánlott vételár viszont jóval az egységek 5-5 milliárd dolláros könyv szerinti értéke alatt van, bár valószínűleg a német társaság még így is hajlandó lesz megválni a katasztrófálisan sikerült brazil és amerikai terjeszkedés során megszerzett érdekeltségeitől. A beruházásokon a decemberi 3,6 milliárd eurós leírás után további 1,3 milliárd dolláros értékvesztést kell elszenvedniük.

Benyújtották végső ajánlatukat az érdeklődök az acélipari óriás ThyssenKrupp brazil és amerikai egységeire, melyeket viszont jóval a német cég által várt 5 milliárd dolláros könyv szerinti értékük alatt vásárolnának meg a vevők - nyilatkozták az ügyhöz közel álló források a Dow jones Newswires hírforrásnak.

Brazíilia harmadik legnagyobb acélgyártója, a Siderurgica Nacional összesen 3,8 nilliárd dollárt fizetne a két egységért, míg az ArcelorMittal és a Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation-nel szövetkezve 2 milliárd dollárért vinné a ThyssenKrupp alabamai üzemét. A lehetséges érdeklődök között van még az argentín Ternium és a japán JFE Steel is, melyek még ennél is alacsonyabb összeget ajánlottak az egységekért, a pontos számokat az esetükben viszont nem hozták nyilvánosságra.

A ThyssenKrupp régóta szeretne megszabadulni a katasztrófálisan sikerült amerikai és brazil terjeszkedés során megszerzett tengerentúli érdekeltségeitől. A 3 milliárd eurósra tervezett beruházásokat végül 12 milliárd euróból valósították meg, melyeken 2010 óta több mint 15 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el. A cég elhibázott terjeszkedésének ára, hogy a 2012-es évre nem tudott osztalékot fizetni, melyre 2000 óta nem volt példa a társaság történetében.

Így jelentős mínusszal ugyan, de a német cégnek sikerülhet megválni a tengerentúli egységektől, melyeken a decemberi 3,6 milliárd eurós leírás után a ThyssenKrupp-nak további 1,3 milliárd dolláros leírást kell végrehajtania. Ráadásul a vállalat továbbra is szenved az acélipar visszaesése és a megrendeléseik csökkenése miatt, melyek költségcsökkentő intézkedések bevezetésére kényszerítették, melynek során kétezer embertől fognak megválni Európában. A társaság többek között emiatt felemás gyorsjelentést tett közzé februárban.

A hírek szerint az ArcelorMittal új részvények és visszahívható kötvények kibocsátásával finanszírozná a tranzakciót, míg a Siderurgica-nak az egyik brazil állami bank tudna 2,01 milliárd dolláros forrást nyújtani. A ThyssenKrupp-nak pedig a jelentős veszteségek miatt 1,29 milliárd dolláros tőkeemelést kell végrehajtania a Handelsblatt német hírportál szerint. 

A befektetők negatívan fogadták a híreket, mivel a ThyssenKrupp részvényei 2,8 százalékos mínuszban forognak.

ThyssenKrupp árfolyama (Xetra)

KAPCSOLÓDÓ CIKK