Amerikai pénzesőben szárnyal a kakaó

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok mellett az árupiacokon is oldódik a ciprusi görcs, így a héten először tudott emelkedni a Standard & Poor's GSCI nyersanyagpiacokat követő indexe. A Federal Reserve folytatja a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlásait, így a befektetők megnyugodhattak, a pénzbőségből előbb utóbb jut az árupiacokra is. A nap nyerteste a kakaó, 2,5 százalékot száguldott.
Vágólapra másolva!

A WTI 0,9 százalékkal, két hete nem látott mértékben emelkedett, a brent ennél is nagyobb léptékben 1,2 százalékkal. A forgalom viszont elmaradt az elmúlt 100 nap átlagától, WTI esetében 15, a brent esetében 20 százalékkal. Hosszú idő óta először tágult viszont az árkülönbözet a két termék között, mely ismét 15 dollár fölé nőtt. Hatnapos emelkedés után közel egy százalékot korrigált az amerikai fölgáz árfolyama a várható enyhülés előszeleként. A termék így is a legjobb teljesítményt tudja felmutatni az év eleje óta, 18 százalékot izmosodott.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Az ipari fémek piacára is visszatértek a vevők. A réz 1,2 százalékos emelkedéssel reagált arra a hírre, hogy a Morgan Stanley megemelte a kínai kereslete vonatkozó előrejelzését. Van honnan felkapaszkodnia a terméknek, mivel a héten tavaly augusztus 21-e óta nem látott negatív csúcsot döntött. Az ón veszített egyedül az értékéből, az összes többi ipari fém mind emelkedni tudott.

Réz árfolyama

Forrás: [origo]

Három hetes csúcsáról fordult le az arany. Komoly mozgásokról itt nem beszélhetünk, a hétfői pánikreakciók 1600 dollár fölé repítették az árfolyamot és azóta itt oldalaz a sárgafém. Az ezüst is esett, de csak 0,1 százalékkal. A platina és a palládium sokkal inkább az ipari fémekkel mozognak együtt, így a platina 1,7, míg a palládium 3,1 százalékot rallyzott.

A mezőgazdasági termények közül a kakaó teljesítettek a legjobban, 2,5 százalékkal került feljebb, mivel a tavalyi termésből egyre szűkösebb a kínálat. Jó napjuk volt a gabonáknak is, az elmúlt hónapok nagymértékű korrekciója meghozta a vevőket a piacra. A búza közel két százalékkal háromhetes csúcsra emelkedett, a kukorica fél százalékkal került feljebb. A szója is pluszban zárt, az elmúlt hét kereskedési nap során először.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]