Bernanke szavai erősebbek voltak, mint a ciprusi félelmek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) változatlanul 0-0,25 százalék között hagyta az irányadó kamatszintet, és fenntartotta havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. A döntés és Ben Bernanke jegybankelnök nyugtató szavai javították a hangulatot, míg a ciprusi aggodalmak lefelé húzzák a piacokat.
Vágólapra másolva!

Ben Bernanke, a Fed elnöke azt mondta, hogy a ciprusi események nem jelentenek veszélyt az Egyesült Államokra nézve. A Fed mégis rekordalacsony szinten hagyta a kamatot, és továbbra is havi 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba. Szakértők szerint a jegybank egy ideig még nem is változtat a laza monetáris politikáján. A Fed szerint javulás jelei láthatóak a munkaerőpiacon, de a növekedési kilátások nem olyan kedvezőek, hogy felhagyjanak a vásárlásokkal, vagy csökkentsék a mennyiségi könnyítés harmadik körét.

A Fed döntésére az USA-ban feljebb kapaszkodtak a részvényindexek. A Dow Jones ipari index történelmi csúcson járt szerdán napközben, végül 14 500 pont felett tudott zárni. A Standard & Poor's 500 részvényindex 1558,7 ponton zárt, kevesebb mint 7 ponttal történelmi csúcsa alatt.

A Fed kötvényvásárlási programja támaszt nyújt a kockázatosabb eszközöknek, így a forint árfolyamát is segítheti. A ciprusi események ugyanakkor kockázatot jelentenek a feltörekvő piaci devizák számára is, a forint pedig az utóbbi időszakban különösen érzékeny a külpiaci hangulatváltozásra.

A Fed döntését követően 305 forint alatt jegyezték a közös európai devizát szerdán késő este, és csütörtökön reggel is megtartotta pozícióját a forint.

Ciprus továbbra is a befektetők figyelmének középpontjában maradhat. Elemzők attól tartanak, hogy újra fellángol az euróövezet adósságválsága. Jelentős pánikot okozott volna, ha megadóztatják a bankbetéteket, szakértők azonban a parlament által leszavazott javaslat ellenére úgy gondolják, hogy megkezdődhet a tőke menekülése az országból.

A nagy jegybankok továbbra is öntik a pénzt a gazdaságba, a makrogazdasági és politikai kockázatok azonban egyre jelentősebbek az euróövezetben. Több elemző korábban el sem tudta képzelni, hogy az euróövezetben felmerül a bankbetétek egyszeri megadóztatása. Az elmúlt napok eseményei nem segítették az eurózóna megítélését és a piaci bizalom helyreállását. A forint szempontjából pedig külön kockázatot jelenthetnek a belföldi események.