Bekeményít az EKB: hétfő a végső határidő

Vágólapra másolva!
Hétfőig tarthat az EKB türelme, ha eddig nem születik megállapodás a Ciprusnak nyújtandó mentőcsomagról, akkor megvonja létfontosságú likviditási forrásait a ciprusi bankoktól, ami a bankrendszer összeomlását eredményezné. Az euró megindult megint a lejtőn a hírre.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megvonja a ciprusi bankoktól az "életben tartó" forrásokat az Európai Központi Bank, ha addig nem születik megegyezés az európai mentőcsomagról - közölte az imént az EKB. Az EKB által biztosított ELA (Emergency Liquidity Assistance) néven ismert program lényege, hogy a működéshez szükséges forrásokkal ellássa azokat a bankokat, amelyek valamilyen okból nem tudnák fenntartani a napi működésülket. Ha az EKB elzárja ezeket a forrásoakt a bankok elől, az egyenlő lenne a ciprusi bankrendszer összeomlásával, ami magával rántaná az országot, és akár Ciprus rendezetlen kilépését is magával hozná az eurózónából.

Az elmúlt két nap békülékenyebb közleményei után tehát megint keménynek mutatkozik az Európai Központi Bank, amivel valószínűleg igyekszik kibillenteni a keddi, sikertelen szavazás után holtpontra jutott folyamatot. Ahogy reggeli cikkünkben is beszámoltunk róla, közben Ciprus Moszkvával tárgyal egy jelentősebb hitelkeretről, aminek az ára valószínűleg a ciprusi földgázszektor feletti irányítás jelentős részben történő átengedése lenne. Elképzelhető, hogy Ciprus a két gazdasági nagyhatalmat, az Európai Uniót és Oroszországot igyekszik kijátszani egymás ellen a párhuzamos tárgyalásokkal, ezért akarja fokozni a nyomást a kormányon az EKB.

A hírre az euró ismét gyengülésnek indult a dollárral szemben, hiszen ha az EKB is elkezdi "tekerni a satut", az ismét kapkodással, félkész megoldásokkal fenyeget, vagy szélsőséges esetben azzal, hogy Ciprus nem tud politikailag is elfogadható mentőcsomagot tető alá hozni a szűkös határidőre, ami nehezen belátható következményekkel járna.

Az euró-dollár árfolyam az elmúlt három napban